Zeman ohrozil demokratické principy, kritizuje Schwarzenberg

06.07.2013 11:00

Prezident Miloš Zeman jmenováním Jiřího Rusnoka premiérem ohrozil parlamentní principy demokracie v České republice. Ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg (TOP 09) to řekl v rozhovoru pro server prvnízprávy.cz.

Zeman ohrozil demokratické principy, kritizuje Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na inauguraci Miloše Zemana

Schwarzenberg tvrdí, že TOP 09 využije všech zákonných prostředků k tomu, aby zabránila destrukci parlamentní demokracie v České republice. "Teď budeme postupovat velmi razantně, neboť ze strany prezidenta došlo k přímému ohrožení demokratických principů v naší zemi,“ tvrdí kníže.

Poslanci TOP 09 nedají Rusnokovi důvěru

Šéf diplomacie poukázal na to, že Zeman ignoroval 101 podpisů, které sehnala pro svou podporu Miroslava Němcová.

"Poslanci TOP 09 vysloví Rusnokově kabinetu ve sněmovně nedůvěru. A pokud vláda Jiřího Rusnoka předloží ke schválení návrh státního rozpočtu, tak jej sněmovnou nenecháme projít," slíbil předseda TOP 09.

Schwarzenberg se také obává o podstatu demokracie v České republice. Zeman prý překrucuje smysl Ústavy.

Bývalý tajemník Havla se obává konce demokracie

Postup Zemana podle prvníchzpráv.cz kritizovala také řada známých osobností. „Zeman má teď silně nakročeno k prezidentskému systému, tedy k autoritativnímu režimu, v němž bude vládnout on a jeho vůle. Obávám se, že selže i Poslanecká sněmovna a neodhlasuje si vlastní rozpuštění,“ řekl Vladimír Hanzel, bývalý tajemník prezidenta Václava Havla.

„Je tu paralela s únorem 48. Tehdy selhaly prakticky všechny demokratické brzdy a veškerá moc přešla poměrně hladce do rukou komunistů,“ dodal Vladimír Hanzel. Prý došlo k politickému puči pomocí relativně legálních legislativních prostředků. Obává se konce demokracie.


 

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …