Zeman opět jmenoval Rafaje strážcem hospodářské soutěže. Ale vybírejte víc pokut, poradil mu

10.06.2015 17:55

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval Petra Rafaje do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). To pro něj znamená druhé funkční období za sebou.

Zeman opět jmenoval Rafaje strážcem hospodářské soutěže. Ale vybírejte víc pokut, poradil mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Prostudoval jsem si velmi pečlivě vaši výroční zprávu. Chtěl bych ocenit výsledky, které pod vaším vedením Úřad pro ochranu hospodářské soutěže docílil," řekl Rafajovi Zeman při jmenování. Zároveň ale připomněl kritiku, kterou prý prezident slyšel z různých zdrojů. Týkají se především podle Zemana "příliš dlouhých lhůt a příliš nízkého objemu vybraných pokut". 

"A tak jsem si pane předsedo vzpomněl na jednu hlášku z Postřižin - 'pane správče, máte ještě rezervy'," řekl Zeman a popřál Rafajovi, aby se mu podařilo tyto rezervy vyčerpat. "Vaše slova si určitě vezmu k srdci," řekl staronový předseda úřadu Rafaj s tím, že jeho efektivita vzrostla, ale vidí v ní ještě rezervy. 

Podporu měl jen u ČSSD

Rafaj u vlády prošel většinou jediného hlasu, a to hlavně díky ČSSD. Od ní měl nominaci i před šesti lety. Nezvedl pro něj ale ruku ani jeden ministr za ANO a zdržela se i dvojice ministrů KDU-ČSL. Podle Lidových novin nebyl s nynějším ředitelem spokojen ani Zeman. Ten by v čele úřadu by podle deníku raději viděl Františka Lukla, někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Zeman ale minulý týden prohlásil, že rozhodnutí vlády respektuje a Rafaje jmenuje. 

Rafaj chce úřad zmodernizovat a zkrátit dobu trvání správních řízení v oblasti ochrany hospodářské soutěže i veřejných zakázek. Za délku řízení byl úřad v minulosti kritizován, stejně jako za výši pokut v hospodářské soutěži. "Pokuty budeme u těch nejzávažnějších deliktů zvyšovat," řekl již dříve Rafaj ČTK. 

ÚOHS dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…