Zeman opět lobboval za Evropskou unii. Podpořil i rozšíření NATO

27.02.2014 15:15

Prezident Miloš Zeman podpořil vstup Makedonie do Evropské unie. Přivítal by také, kdyby se balkánská republika stala členem NATO. Zeman to řekl po čtvrtečním setkání s makedonským prezidentem Ďorďem Ivanovem, kterého přijal na Pražském hradě. Naše země má podle něj zájem v Makedonii investovat.

Zeman opět lobboval za Evropskou unii. Podpořil i rozšíření NATO
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s šéfem Evropského parlamentu ve Štrasburku

„Pevně věřím, že republika Makedonie se postupně začlení do rostoucí rodiny jak členských zemí Evropské unie, tak Severoatlantické aliance," řekl na tiskové konferenci po jednání Zeman. „Velice děkujeme za vaši podporu, kterou činíte ve věci přistupování k Evropské unii a euroatlantickým strukturám," odvětil Ivanov.

Investice v Makedonii

Podle Zemana se českým podnikům daří investovat v Makedonii například do výstavby malých vodních elektráren. „A samozřejmě, že velmi rádi bychom rozvinuli tuto spolupráci i v oblasti takových produktů, jako je energetika, jako jsou plynovody, jako je dopravní strojírenství, tramvajová trať ve Skopji," vyjmenoval Zeman. Podle svých slov se v budoucnu chystá navštívit hlavní město Makedonie a vzít s sebou české podnikatele.

Skopje usiluje o vstup do Evropské unie. Přijetí země do osmadvacítky už pět let doporučuje Evropská komise, rozhodnutí však zatím nepadlo. Makedonie podle komise dostatečně plní potřebná politická kritéria. Musí však ještě zapracovat na uvedení potřebných reforem do praxe a posílit svobodu slova a nezávislost justice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …