Zeman ostřeluje ČT, ale jinak nic udělat nemůže. Jediný, kdo něco změní, je Komárek, píší Babišovy noviny

13.03.2015 7:14

„Česká televize v kleštích,“ hlásají na titulní straně páteční Lidové noviny. Veřejnoprávní médium prý z jedné strany ostřeluje prezident, z druhé poslanci napříč politickým spektrem. Všichni shodně poukazují zejména na její údajnou neobjektivnost. Reálně ale mohou ČT „zatopit“ pouze zákonodárci.

Zeman ostřeluje ČT, ale jinak nic udělat nemůže. Jediný, kdo něco změní, je Komárek, píší Babišovy noviny
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Dvořák

Lidové noviny uvádí, že reálnými pravomocemi vůči České televizi disponují pouze zákonodárci. Pokud totiž poslanci dvakrát odmítnou zprávu o hospodaření veřejnoprávního média, může padnout televizní rada. A křeslo by se prý následně mohlo otřást i pod generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem.

Dokument údajně leží ve sněmovně od loňského září, a byť volební výbor v říjnu doporučil poslancům jeho schválení, Lidové noviny prý posbíraly informace, které ukazují, že mnozí poslanci jsou připraveni dokument neschválit. „Z různých stran slýchám, že má jít o vystavení pomyslné žluté karty. Dvě takové znamenají konec ve hře,“ uvedl pro LN místopředseda televizní rady Richard Hindls. Jeho slova potvrdil i poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník, který LN sdělil, že „napříč politickým spektrem převažuje negativní názor vůči České televizi.“

Vůbec největším hybatelem vření kolem veřejnoprávní televize je dle LN poslanec vládního hnutí Martin Komárek. „Náš předseda Andrej Babiš několikrát mluvil o tom, že ČT je pod vlivem Kalouska,“ uvedl Komárek pro LN. Televizi rovněž kritizují někteří senátoři. Nejhlasitějším kritikem je senátor za SPO Jan Veleba, který kupříkladu navrhuje, aby koncesionářské poplatky mimo jiné nemuseli pět let platit ti, o nichž ČT či rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák se dle informací LN snaží rozpuštění televizní rady zabránit. Nechává si prý zpracovat právní analýzu podmínek, které jsou nutné pro jeho odvolání i rozpuštění rady. Ustanovení zákona o ČT, je prý totiž v tomto případě dle některých odborníků nejasné. Podle zákona je k odvolání rady potřeba, aby poslanci odmítli dvě zprávy o ČT. LN k tomu podotýkají, že není zřejmé, zda se tento bod vztahuje pouze na údaje o hospodaření, nebo i na pravidelnou zprávu o činnosti. Teoreticky by prý totiž politici mohli krátce po sobě odmítnout nejprve hospodaření a pak činnost, čímž by Rada ČT měla skončit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …