Zeman otevřel v Liberci hospic a vyslal tvrdá slova ke „generaci nepracujících“

05.01.2016 17:41

REPORTÁŽ Do Liberce zavítal v úterý 5. ledna prezident Miloš Zeman na slavnostní otevření nového hospice, zařízení pro umírající. „Smrt je tečka za životem a každý život prochází několika fázemi. Tato je poslední. Dělejme všechno pro to, aby i tato etapa byla důstojná a aby zachovala pocit sebeúcty,“ řekl prezident ještě před slavnostním přestřižením pásky nového zařízení.

Zeman otevřel v Liberci hospic a vyslal tvrdá slova ke „generaci nepracujících“
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Prezident Miloš Zeman při besedě se zaměstnanci hospice v Liberci

Nové zařízení pro umírající, které doposud v Libereckém kraji chybělo, vzniklo rekonstrukcí budovy postavené v roce 1899. Sloužila jako sirotčinec a poté dětský domov. Kamenný hospic má, jak prozradila jeho ředitelka Taťána Janoušková, 28 jednolůžkových pokojů a 80 zaměstnanců. „Až si prohlédnete pokoje a kapli, doufám, že budete nadšeni jako my. Pro nás je to ten nejkrásnější hospic,“ vysvětlila na úvod a přes hejtmana Martina Půtu se mikrofon dostal k prezidentu České republiky.

Anketa

Ohodnoťte prezidenta Zemana za jeho působení v roce 2015. Jako ve škole.

91%
2%
3%
hlasovalo: 16211 lidí

Zeman ocitoval: „Smrti se nebojím, smrt je jen kus života těžkého. Bojím se umírání.“

Prezident poděkoval všem, kdo se o vznik tohoto zařízení zasloužili, a vyzdvihl jeho význam. „Ročně v České republice umírá sto tisíc lidí. To je celý Liberec. Řada z nich umírá v bolestech, v nouzi, utrpení. Některé děti se ke svým rodičům chovají jako k vyřazené ledničce a ukládají je do různých zdravotnických zařízení, kde přes veškerou péči lékařů neumírají důstojně. Nemá je kdo pohladit, nemá se na ně kdo usmát, nemá jim kdo setřít pot. Někdy je léčení spíše trápí, než aby jim usnadnilo odchod ze života,“ upozornil. I proto loni 28. října vyznamenal medailí Za zásluhy zakladatelku hospicové péče v České republice. „Dovolte, abych vám popřál důstojné umírání. Což je přání trochu morbidní, ale pravdivé. Wolker kdysi napsal: Smrti se nebojím, smrt je jen kus života těžkého. Bojím se umírání,“ zacitoval prezident a dodal: „Smrt je tečka za životem a každý život prochází několika fázemi. Tato je poslední. Dělejme všechno pro to, aby i tato fáze byla důstojná a aby zachovala pocit sebeúcty.“

Je třeba zvýšit nikoliv dávky těm, kteří nepracují, ale zaměstnancům v sociální péči

Po proslovu prezident a hejtman slavnostně přestřihli pásku a šli si hospic prohlédnout. Prezident navštívil i zatím jedinou klientku, šestadevadesátiletou paní Bambuchovou. Poté pohovořil se zaměstnanci a program zakončila tisková konference. „Navštívil jsem už několik hospiců a po každé návštěvě narůstají moje sympatie k tomuto způsobu umírání,“ uvedl.
Odpověděl i na dotaz, zda je podpora těchto zařízení od státu dostatečná. Prezident se pozastavil nad výší platů, kdy ošetřovatelky v hospici mají 18 tisíc hrubého, přičemž u Klokánků podle jeho informací měly jen 14 tisíc. „Plně tedy souhlasím s tím, že je třeba zvýšit nikoliv dávky těm, kteří nechtějí pracovat, nikoli příspěvek na bydlení, který zakládá ubytovny, ale z ušetřených peněz zvýšit výdaje na sociální péči včetně platů pracovníků. Protože tu máme generaci lidí, která dobrovolně nezažila práci,“ upozornil.

Pokud se nedej bože ocitnu osamocen, služby hospice využiji

Využil by služeb hospice i sám Miloš Zeman? „Ale ano. Pokud se z nějakých důvodů ocitnu osamocen, čímž rozhodně nemyslím rozvod se svojí ženou. Ale je třeba řada dopravních nehod nebo něco jiného. Vždy se může stát něco nepříjemného nebo nějaká zdrcující náhoda. Vezměte si, co teď zažil hejtman Bubeníček se svojí dcerou... Kdybych se tedy nedej bože ocitl osamocen, zcela určitě bych služeb hospice také využil,“ prozradil. Na závěr tiskovky přišly i dotazy netýkající se hospiců. „Jak hodnotíte plnění rozpočtu za rok 2015, které skončilo schodkem 63 miliard, což je o 15 miliard méně než v roce 2014?“ zněla otázka na prezidenta. „Musíme si uvědomit, že toto zdánlivě přívětivé číslo je z velké míry způsobeno zvýšeným přílivem evropských dotací. To je jednorázový příjem, který se v příštím roce nebude opakovat v takovém rozsahu jako letos. Z toho vyplývá, že jsem samozřejmě velmi rád, ale z těchto důvodů nechci toto číslo přeceňovat.“

Pokud pro Mynáře soud nepřinese pozitivní výsledek, odvolám ho z postu kancléře

Poslední otázka mířila na bezpečnostní prověrky zaměstnanců Hradu kancléře Mynáře a náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky generála Pilce. „Pokud ani soudní řízení nepřinese pro pana Mynáře pozitivní výsledek, tak ho odvolám. A najde se na Hradě pro něj jiné důstojné místo. Jako pro odborníka, který se ve své každodenní práci osvědčil,“ objasnil Miloš Zeman. U generála Pilce je to podle něj složitější. „Vyčkám na rozklad, na který má ředitel NBÚ reagovat během poměrně krátkého termínu. Osobně si myslím, že generálu Pilcovi uškodily rozpory ve Vojenském zpravodajství. Protože tam byly dvě skupiny a on svědčil proti generálu Kovandovi, Páleníkovi a proti panu Pohůnkovi. Což mu zřejmě někteří nemohou odpustit. Nezapomeňte, že právě Vojenské zpravodajství dává podklady Národnímu bezpečnostnímu úřadu. Přičemž pan generál Pilc měl prověrku na tajné něco kolem 15 let,“ sdělil prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…