Zeman po Bezpečnostní radě státu vyčinil evropským lídrům a vyzval k "opevnění Evropy"

14.11.2015 19:02

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se dnes podle prezidenta Miloše Zemana shodlo na nutnosti posílit ostrahu vnějších hranic Evropské unie. Členové bezpečnostní rady slíbili, že tento postoj budou prosazovat na jednáních v EU. Zeman to řekl na tiskové konferenci po jednání předsednictva, které se zabývalo situací po pátečních teroristických útocích v Paříži. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na ní zopakoval, že české bezpečnostní složky nemají informace o tom, že by Česku hrozilo podobné nebezpečí jako Paříži.

Zeman po Bezpečnostní radě státu vyčinil evropským lídrům a vyzval k "opevnění Evropy"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spontánní pietní akce za oběti teroristických útoků v Paříži před francouzskou ambasádou v Praze

Poznamenal, že policie posílila ostrahu některých objektů. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde třeba o letiště, Pražský hrad nebo O2 Aranu ve Vysočanech, kde se tento víkend koná finálový tenisový zápas mezi Českem a Ruskem ve Fed Cupu.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu podle Zemana vyjádřila jednomyslný souhlas s názorem, že by se mělo přejít od slov k činům a "skutečně posílit vnější hranici EU". Prezident by to prý expresivně nazval opevněním Evropy. Doufá, že vedení Evropské unie, které podle něj v této oblasti dosud projevovalo "mimořádnou laxnost", "se konečně vzchopí" a bude jednat.

Bělobrádek: Vyvarujme se výlevů. Ne každý muslim je terorista

Sobotka v této souvislosti poznamenal, že Česko musí zesílit tlak na ochranu vnější hranice Evropské unie, aby se dostal migrační tok pod kontrolu a bylo tak jasné, kdo do Evropy přichází. Český premiér zároveň dodal, že takzvaný Islámský stát musí být vojensky poražen.

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) varoval před tím, aby se muslimové v Česku, kteří do země přišli již před několika lety, nestali cílem "nějakých výlevů". "Ne každý muslim je terorista," podotkl Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Zeman na tiskové konferenci také řekl, že pokud se NATO rozhodne pro pozemní útok na takzvaný Islámský stát, česká armáda by mohla spojencům nabídnout, stejně jako v minulosti, třeba protichemickou jednotku nebo polní nemocnici.

Právě Islámský stát se k pátečním teroristickým útokům, které nepřežilo přes 120 lidí a dvě stovky dalších byly zraněny, přihlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…