Zeman pochválil Babiše

21.03.2014 7:18

Prezident Miloš Zeman zhodnotil první kroky Andreje Babiše (ANO) v roli ministra financí. Ty sleduje se sympatiemi. Naopak ostře kritizuje připravované změny Ústavy. Návrhy na omezení prezidentských pravomocí totiž považuje za nelogické. Zužování pravomocí podle něj odporuje funkci prezidenta coby krizové pojistky.

Zeman pochválil Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zemanovi by po přijetí služebního zákona vyplynuly další pravomoci. Například odvolání generálního ředitele státní služby spolu s vládou bez udání důvodu. „Pokud tato pravomoc bude, tak ji přijmu,“ říká Miloš Zeman v rozhovoru pro Aktuálně.cz. s tím, že by se nebránil ani jeho jmenování. Prezident by podle svých slov dbal na to, aby byl ředitel profesionál a ne zasloužilý funkcionář. „Snad právě proto mají politické strany zájem, aby prezident republiky měl v této oblasti pravomoci co nejmenší,“ dodává.

Podle Zemana totiž obstrukce vůči přípravě služebního zákona nevyplývají z odborných názorů, ale ze snahy zeslabit ho tak, aby místo kvalifikovaných odborníků na židle ředitelů odborů a dalších funkcí mohli dosednout zasloužilí funkcionáři politických stran.

Menší pravomoci nemají logiku

Sněmovna také otevřela diskuzi k změně Ústavy a jedním z témat mají být pravomoci hlavy státu. To se Zemanovi nelíbí. „Pokládám za komické, že přímo zvolený prezident má mít užší pravomoci než prezident zvolený Parlamentem. To absolutně nedává logiku,“ odpovídá pro Aktuálně.cz prezident. Prý z toho vyplývá strach ze silného prezidenta.

Svůj úřad Zeman totiž chápe jako krizovou pojistku, a proto kdyby prošel návrh pro zúžení pravomocí prezidenta (tady zmínil návrh poslance Polčáka, aby premiéra vybírala přímo sněmovna), měli bychom prý vládu Miroslavy Němcové, kde by zasedal jako ministr financí Miroslav Kalousek. „Poněkud se divím sociálním demokratům, případně i komunistům, že by takový návrh podpořili,“ tvrdí Zeman.

Babiš a StB

Prezident Zeman nevylučuje, že by vládu sestavil Andrej Babiš (ANO) jakožto druhý v pořadí podle voleb, kdyby teď vláda padla. „Pokud by se třeba ukázalo, že v řadách sociální demokracie je člověk, který dokáže sestavit koalici s většinou v Poslanecké sněmovně, tak bych nevylučoval ani tuto možnost,“ míní.

O Babišovi se v rozhovoru zmínil prezident ještě jednou. Pochválil totiž jeho prozatímní činnost ve vládě. „První kroky pana Babiše sleduji se sympatiemi,“ tvrdí Zeman a má na mysli reverzi týkající se úniků u daně z přidané hodnoty. Prezident nemá nic ani proti tomu, že Babiš investoval několik desítek miliard, které byly uloženy v České národní bance. Naopak co by hlavě státu vadilo, by bylo prokázání soudu, že byl Babiš vědomým spolupracovníkem StB. Konkrétně v případě, kdyby udával spolupracovníky za protistátní činnost proti komunistickému režimu.

Podle toho, co se zatím Zeman dočetl, byl Babiš jako pracovník zahraničního obchodu dotazován, zda jeho nadřízený není korumpován nebo neposkytuje peníze formou úplatků nebo videorekordéru. „Tohle by mně nevadilo,“ uzavírá Zeman rozhovor pro Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…