Zeman podpořil Němečka a jeho úspory ve zdravotnictví

11.04.2014 18:44

Prezident Miloš Zeman podpořil úsporná opatření, která ve zdravotnictví připravuje ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Ministra dnes prezident přijal na Pražském hradě na jeho žádost. ČTK to bez dalších podrobností sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. O financování zdravotnictví se v poslední době v koalici přely ČSSD s hnutím ANO. Němeček by měl návrhy opatření ve zdravotnictví předložit vládě příští týden.

Zeman podpořil Němečka a jeho úspory ve zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman ve středu v rozhovoru s ČTK řekl, že zdravotnictví je černá díra, do níž se sypou miliardy. Připojil se tak k obdobnému tvrzení šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oponoval, že takové výroky jsou pohrdáním prací tisíců českých zdravotníků. Podle Sobotky se ve zdravotnictví v minulých letech kradlo stejně jako v řadě jiných resortů.

Zeman v rozhovoru pro ČTK kritizoval nákupy drahých špičkových zdravotnických přístrojů, které jsou v nemocnicích jen málo využívány, a předražené léky. Ocenil nicméně to, že Němeček v únoru odvolal ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Pavla Březovského.

Úspory mají přinést i centrální nákupy léčiv a přístrojů

ČSSD a hnutí ANO se v minulých dnech přely o to, jakým způsobem nahradit nemocnicím zrušené stokorunové poplatky. Kabinet nakonec ve středu schválil růst plateb za státní pojištěnce, příští rok Ministerstvo zdravotnictví dá na spolufinancování miliardu z rezerv SÚKL. Zvýšení plateb přinese letos 2,1 miliardy korun.

Babiš požaduje ve zdravotnictví systémové změny. Chce vědět, jak pojišťovny nakládají s vybraným pojistným. Úspory mohou podle ministra financí přinést také centrální nákupy léčiv a drahých přístrojů.

Dnes mluvčí Ministerstva financí oznámil, že Babiš chce o desetinu snížit limit provozních nákladů zdravotních pojišťoven, což by přineslo úsporu téměř 800 milionů korun za rok. Podle Němečka se ale Ministerstvo financí ztotožňuje s jeho ideou, kterou Ministerstvo zdravotnictví navrhuje v materiálu pro vládu.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…