Zeman podporuje novou žádost volyňských Čechů o repatriaci

06.10.2014 12:40

Prezident Miloš Zeman podporuje novou žádost 232 krajanů z Ukrajiny o přesídlení do České republiky. Na tiskové konferenci to dnes řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Seznam krajanů žádajících o repatriaci podle něj Zeman předá 18. října v Lánech ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) s prosbou, aby řešení situace napomohl.

Zeman podporuje novou žádost volyňských Čechů o repatriaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

„Platí, že pan prezident podporuje žádost volyňských Čechů. To mohu potvrdit stoprocentně," prohlásil Ovčáček. Předání seznamu žadatelů o přesun do Česka se podle něj uskuteční v rámci pravidelných schůzek prezidentova expertního týmu. „Je především na panu ministru vnitra, jak s touto otázkou naloží. Je to i otázka ověření tohoto seznamu a dalšího postupu," poznamenal Zemanův mluvčí.

Prezident se v pátek kvůli nové žádosti sešel s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a vyjádřil hlubokou nespokojenost s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které podle Zemana nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Ministerstvo zahraničí se v neděli v reakci na prezidentovu kritiku za ambasádu postavilo. Podle mluvčí diplomacie Johany Grohové ministerstvo nedisponuje žádnými hodnověrnými informacemi, které by jakkoli práci zastupitelského úřadu zpochybňovaly.

Zeman obdržel novou žádost krajanů z Ukrajiny o repatriaci předminulý týden. Je na ní údajně přes 70 rodin jak volyňských Čechů ze západu Ukrajiny, kteří už v březnu dvakrát české úřady o pomoc s přesídlením žádali, tak krajanů z válčícího východu země i z Krymu, který na jaře anektovalo Rusko. Ovčáček k tomuto seznamu dnes doplnil, že jména 232 žadatelů jsou rozdělena podle jednotlivých měst a obcí na Ukrajině.

Dá-li svůj souhlas vláda, mohli by se první vrátit ještě letos

Prezident už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu na pozadí vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu o Krym. Informaci, že Zeman prosazuje, aby se novým velvyslancem na Ukrajině stal Antonín Murgaš, mluvčí brněnské skupiny Alta obchodující s obráběcími stroji a technologickými zařízeními, odmítl dnes Ovčáček komentovat.

Zaorálek v pátek řekl, že Zemana informoval o vstřícnosti ministerstva zahraničních věcí vůči volyňským Čechům. Domluvili se, že by ministerstvo vnitra mělo prověřit, zda je reálná nějaká rozsáhlejší akce na přemístění volyňských Čechů z Ukrajiny do České republiky. Podle šéfa zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka by pak ministerstva vnitra a zahraničí měla připravit společný návrh pro vládu, která o repatriaci rozhoduje. Kmoníček odhadl, že pokud by vláda s přesídlením krajanů z Ukrajiny souhlasila, mohli by první zájemci dorazit do Česka ještě letos.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…