Zeman pogratuloval Fialovi ke zvolení šéfem ODS

23.01.2014 11:03

Prezident Miloš Zeman pogratuloval Petru Fialovi k sobotnímu zvolení novým předsedou ODS. ČTK o tom dnes informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident připomněl, že i on v čele ČSSD začínal se sedmiprocentním volebním ziskem. „Také jsem začínal se sedmi procenty," napsal Zeman v textu blahopřejného telegramu. Zeman ze sociální demokracie, která byla počátkem 90. let minulého století bez politického vlivu, udělal nejsilnější opoziční stranu a v roce 1998 s ní vyhrál volby se ziskem přesahujícím 32 procent hlasů.

Zeman pogratuloval Fialovi ke zvolení šéfem ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Bývalý ministr školství byl v sobotu zvolen předsedou občanských demokratů na volebním kongresu strany v Olomouci. Akademik a poslanec získal od delegátů 437 hlasů, tedy asi 80 procent. Porazil europoslance Edvarda Kožušníka a místopředsedkyni Miroslavu Němcovou.

ODS byla bez předsedy od loňské rezignace Petra Nečase. Stranu po jeho odchodu vedl první místopředseda Martin Kuba. Občanští demokraté vyhráli volby v roce 2010. V podzimních předčasných volbách ale získali jen 7,7 procenta hlasů, což znamenalo zisk 16 poslaneckých křesel proti 53, které měli v minulých volbách.

Fialovým úkolem v čele ODS bude oživit stranu, která bývala nejsilnějším hráčem na politické pravici. Exministr doufá, že strana z víkendového kongresu vzejde posílena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…