Zeman pogratuloval Van der Bellenovi ke zvolení prezidentem

06.12.2016 16:10

Prezident Miloš Zeman pogratuloval Alexandru Van der Bellenovi ke zvolení rakouským prezidentem. Získané hlasy podle Zemana svědčí o nadějích, které do něj Rakušané vkládají. ČTK to dnes sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Reakce Zemana na výsledek voleb přišla až dva dny po volbách. V minulosti podpořil Van der Bellenova protikandidáta Norberta Hofera.

Zeman pogratuloval Van der Bellenovi ke zvolení prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Vážený pane prezidente, dovolte mi, abych Vám opětovně pogratuloval ke zvolení prezidentem Rakouské republiky,“ uvedl Zeman v telegramu. „Hlasy, které jste získal v opakovaném druhém kole prezidentských voleb a které oproti letošnímu květnu posílily Vaši podporu, svědčí o nadějích, které do Vás rakouský národ vkládá,“ dodal.

Uvedl, že s jeho předchůdcem Heinzem Fischerem ho pojilo dlouholeté přátelství. „Což se odráželo také v úrovni spolupráce našich zemí. Přál bych si, aby se i nám dvěma podařilo navázat na předchozí úspěchy a přispět k rozvoji vztahů mezi Českou a Rakouskou republikou,“ poznamenal Zeman.

Český prezident svou gratulaci novému rakouskému prezidentu poslal až dva dny po uzavření volebních místností v Rakousku, stejně jako po první prezidentské volbě, která byla následně zrušena.

V polovině září se Zeman na Pražském hradě setkal s Van der Bellenovým protikandidátem Hoferem, což někteří politici a komentátoři označili za zásah do rakouské volební kampaně. Zemana s Hoferem pojí například podobný pohled na migraci. Na začátku července také řekl, že v prvních volbách Hoferovi fandil, protože nemá rád strany zelených. Rakouské Zelené Van der Bellen v minulosti vedl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…