Zeman poletí na Ukrajinu

03.07.2013 15:20

Prezident Miloš Zeman navštíví v říjnu Ukrajinu. Chce tak podpořit její integraci do Evropské unie. Pozvání od Viktora Janukovyče přijal dnes v polské Visle, kde se konalo setkání prezidentů zemí Visegrádské skupiny. Asociační dohoda mezi Bruselem a Ukrajinou by měla být podepsána na listopadovém summitu Východního partnerství ve Vilniusu.

Zeman poletí na Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ze Zemanova platu tedy půjde do fondu každý měsíc šedesát tisíc korun. Trvalý platební příkaz prý zadal až do ledna roku 2018

"Jsem rád, že jsem od Viktora Janukovyče obdržel už druhé pozvání. Na Ukrajinu poletím v říjnu. Tedy měsíc před summitem. Věřím, že tato cesta přispěje ke spojenectví Evropské unie a Ukrajiny," uvedl dnes Zeman na tiskové konferenci, které se zúčastnil i jeho ukrajinský protějšek. I další prezidenti vyjádřili podporu integračním snahám východního souseda Slovenska.

Role Tymošenkové

Janukovyč, který se k prezidentům připojil dnes, kolegy navíc opakovaně ubezpečoval, že jeho země zvládne splnit všechny požadavky, které na ni Unie klade. "Veškerá agenda musí být splněna do listopadu. Většina zákonů ale bude schválena už v nejbližším týdnu. Zákony, které zůstanou do září, vyžadují ještě stanoviska expertů. V září ale budou schváleny. Týká se to i zákona o reformě prokuratury," uvedl ukrajinský prezident.

Při setkání s prezidenty Janukovyč uvedl, že je ochoten vyřešit i problém, který EU spatřuje ve věznění bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Na tiskové konferenci o této otázce sám nehovořil. Zmínil se o tom ale polský prezident Bronislaw Komorowski. "Janukovyč osobně hovořil o hledání cesty, jak tento problém vyřešit," uvedl. Dodal, že k tomu představitelé Ukrajiny chtějí využít nynější či nově schválené zákony.

Asociační smlouva a s ní spojená dohoda o vytvoření zóny volného obchodu by měla být uzavřena letos v listopadu v litevské metropoli Vilniusu. Brusel i mnohé členské státy EU ale podpis smlouvy podmiňují propuštěním Tymošenkové z vězení, kde si odpykává sedmiletý trest za údajné zneužití premiérských pravomocí. EU obviňuje Kyjev ze zneužívání justice k politickým útokům na opozici.

Potřebujeme nové fondy

V červnu skončilo polské předsednictví V4. V dalších 12 měsících skupinu povede Maďarsko. Jeho prezident János Áder jako jednu ze svých priorit uvádí zlepšení ochrany členských států EU před přírodními či jinými katastrofami. Reaguje tak na ničivé povodně, které nedávno zasáhly Česko, Německo a Rakousko. Podle něj nynější Fond solidarity nestačí k tomu, aby Unie poskytla patřičnou pomoc. "Potřebujeme nové fondy, nové zdroje. Například na zvýšení hrází či budování retenčních nádrží," uvedl.

Náklady na odstranění škod by podle něj také neměly zatěžovat rozpočty jednotlivých zemí. Navrhuje proto půjčky s výhodnými úroky či zcela bezúročné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…