Zeman poletí na Ukrajinu, doufá, že napomůže jejímu sblížení s EU

14.10.2013 11:52

Prezident Miloš Zeman odletí v neděli na Ukrajinu, kam ho pozval jeho protějšek Viktor Janukovyč. Český prezident doufá, že jeho návštěva napomůže dalšímu přiblížení Ukrajiny k Evropské unii. Podle hradní mluvčí Hany Burianové bude v Kyjevě do úterý. Ukrajina se připravuje podepsat asociační smlouvu s EU a vytvořit zónu volného obchodu.

Zeman poletí na Ukrajinu, doufá, že napomůže jejímu sblížení s EU
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v České Třebové

Sbližování Ukrajiny s Unií však ztěžuje věznění bývalé premiérky Julie Tymošenkové, které Západ kritizuje.

Na návštěvu Ukrajiny Zemana pozval Janukovyč na červencovém setkání prezidentů zemí visegrádské skupiny v polské Visle. Český prezident do Kyjeva přiletí měsíc před listopadovým summitem Východního partnerství ve Vilniusu. "Věřím, že tato cesta přispěje ke spojenectví Evropské unie a Ukrajiny," řekl v červenci Zeman. V litevské metropoli by měla Ukrajina podepsat asociační dohodu.

Mnoho členských států Unie ale podmiňuje podpis smlouvy propuštěním Tymošenkové z vězení, kde si odpykává sedmiletý trest za údajné zneužití premiérských pravomocí. EU obviňuje Kyjev ze zneužívání justice k politickým útokům na opozici. Věznění ukrajinské expremiérky letos při návštěvě Berlína kritizoval i Zeman.

Janukovič slibuje řešit i případ Tymošenková

Janukovyč na červencovém summitu visegrádské skupiny opakovaně ubezpečoval, že jeho země zvládne splnit všechny požadavky, které na ni Unie klade. Při setkání s prezidenty uvedl, že je ochoten vyřešit i problém, který EU spatřuje ve věznění bývalé premiérky.

O sbližování unie s Kyjevem jednal Zeman v září s ukrajinským ministrem zahraničí Leonidem Kožarou. Se šéfem diplomacie diskutoval také o řadě hospodářských témat. Příležitosti pro české firmy by mohlo přinést plánované zřízení zóny volného obchodu s EU. Závod na výrobu aut na Ukrajině nedávno otevřela automobilka Škoda. Česká firma Alstom zase dodá součástky na modernizaci jedné z tamních jaderných elektráren.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…