Zeman pomstil děti Michalákových. Takto potrestal velvyslankyni Norska

08.10.2015 9:32

Prezident Miloš Zeman vyvodil důsledky z vývoje v kauze dětí Michalákových, o které jejich matka v Norsku přišla. Zeman zrušil velvyslankyni Norského království účast na všech oslavách státního svátku 28. října, které Hrad pořádá. Redakci ParlamentníchListů.cz to potvdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman pomstil děti Michalákových. Takto potrestal velvyslankyni Norska
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Zatímco ostatní čeští politici v kauze odebraných dětí Evy Michalákové především vydávají prohlášení do médií, prezident Zeman přešel k činům. Rozhodl o vyloučení velvyslankyně Norského království Siri Ellen Sletnerové ze všech oficiálních oslav svátku 28. října, na které jsou diplomaté ostatních zemí zváni.

„Pan prezident na základě kauzy dětí Michalákových a postupu norských úřadů v této záležitosti zrušil pozvání velvylankyně Norského království Siri Ellen Sletnerové na všechny akce pořádané Kanceláří prezidenta republiky u příležitosti oslav státního svátku 28.října. Velvyslankyně Norského království byla o rozhodnutí vyrozuměna dnes diplomatickou nótou Kanceláře prezidenta republiky,“ řekl k tomu ParlamentnímListům.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Eva Michaláková je už několik let bez svých dvou synů. Byli jí odebráni norskou sociální službou Barnevernet, která čelí kritice v celé řadě dalších případů, kdy odebrala rodičům jejich děti na základě pochybných a později neprokázaných obvinění, např. ze zneužívání apod.

Nyní norské úřady rozhodly, že Michaláková ztrácí na jednoho ze synů rodičovská práva, druhého syna pak daly k adopci. Politici napříč spektrem už čin odsoudili, liší se nicméně v tom, jak by na případ měl reagovat český stát.

Nejrazantněji se v úterý vyjádřil europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, který volal po vyhoštění norské velvyslankyně. Tuho jeho myšlenku posléze podpořil i prezident Miloš Zeman, který prohlásil, že vyhoštění není špatný nápad. Následně svá slova zmírnil tím, že by mohl být z Norska stažen tzv. ke konzultacím na symbol protestu český velvyslanec.

Zcela jistě by se měla dle prezidenta republiky Eva Michaláková obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. „V každém případě by se na něj měla obrátit paní Michaláková, ale také český stát, který má instituce na ochranu dětí,“ uvedl ještě Zeman s tím, že štrasburský soud je jediným řešením.

Vyhoštění norské velvyslankyně z Česka odmítl premiér Bohuslav Sobotka a poukázal, že by šlo o nepřiměřený krok, který by situaci zhoršil. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek věc označil za nehoráznost, protože norské úřady podle něho dříve slíbily, že pokud bude o děti mít zájem biologická rodina a český stát nabídne pomoc, adopce cizí rodinou nepřichází v úvahu.

„Rozhodnutí norské komise, které pokládám za bezohledné jak k matce, tak k biologické rodině jako takové, je v rozporu s předchozími informacemi, které české straně poskytovaly v uplynulých měsících norské úřady. Pokud se toto rozhodnutí potvrdí, nepochybně to poškodí česko-norské vztahy,“ komentoval celou věc premiér Bohuslav Sobotka.

Norské úřady posílají mladšího syna do adopce k jeho současným pěstounům. Ke staršímu ztrácí matka podle rozhodnutí rodičovská práva a nemá s ním povolený kontakt jakéhokoliv druhu. Svůj krok úřady zdůvodňují tím, že Michaláková případ medializovala.


 

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…