Zeman poradil demonstrantům z Národní, kam mají jít protestovat napřesrok. Pak promluvil o upálení členek Pussy Riot

03.01.2015 14:51

Prezident Miloš Zeman poskytl sobotnímu Právu rozhovor, v němž obhajoval svůj pohled na dívčí skupinu Pussy Riot. Podle něj by je dříve upálili. A červené karty, které mu jeho odpůrci vystavili 17. listopadu, byly podle něj ve skutečnosti proti Opencard. Ani on nevyvracel spekulace, že za protesty proti němu mohla být i americká ambasáda.

Zeman poradil demonstrantům z Národní, kam mají jít protestovat napřesrok. Pak promluvil o upálení členek Pussy Riot
Foto: Daniela Černá
Popisek: Příznivci prezidenta v Blansku

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru opět zlehčuje protesty 17. listopadu, kdy mu lidé v ulicích symbolicky vystavili červenou kartu kvůli vystupování s vulgarismy a chování v zahraniční politice. „To byla demonstrace proti vyhozené miliardě korun za Opencard, to proto protestující zvedali červené karty,“ řekl Zeman. Jiný důvod jejich akce nevidí. „Proč by koneckonců měli demonstrovat proti prezidentovi, který nekrade," zeptal se řečnicky. Příští rok by podle něj demonstranti měli jít do tunelu Blanka a vzít si s sebou karty barvy černé.

Hlava státu se nedistancovala ani od konspiračních teorií, které naznačují, že do protestů proti němu mohla být zapojena americká ambasáda. „Je to hypotéza, která se nedá vyloučit, ale v této chvíli pro ni neexistují důkazy,“ řekl Právu.

Ve středověku by je upálili, řekl prezident o Pussy Riot

Prezident také opětovně hodnotil kauzu Pussy Riot. Tato dívčí skupina protestovala v moskevském chrámu Krista Spasitele proti Putinovi a její členky za to skončily ve vězení. „Chrám Krista Spasitele, který nechal zbořit Stalin a který byl nedávno znovu postaven, je symbolické místo pro dominantní pravoslavnou církev. Čili je to něco jako rouhání. Ve středověku by je upálili, nyní dostaly dva roky na Sibiři,“ komentoval jejich potrestání Zeman. Dodal, že kdyby zpívaly „Bohorodičko, vyžeň Putina“ v mešitě, tak by z ní živé nevyšly.

Vyjádřil se i k otázce své klesající popularity. Podle prezidenta je zajímavé, že její pokles všechny zajímá, zatímco když jej podporovalo přes šedesát procent lidí, nikdo o tom nemluvil. Pak připomněl, že když oznámil svůj záměr kandidovat na prezidenta, mělo jej podle průzkumů do nejvyšší funkce chtít pouhých šest procent. Přesto nakonec dokázal volby vyhrát. Navíc politika je podle něj trochu horskou dráhou a popularita se neustále mění.

„Vzpomínám si na padesátitisícovou demonstraci na Václavském náměstí pod názvem Děkujeme, odejděte v roce 1999. Demonstranti se rozhodli, že v protestech proti opoziční smlouvě budou pokračovat a že se sejdou opět za rok. Za rok se opět sešli a bylo jich tam dvě stě, ne dvě stě tisíc," uvedl jako příklad politické pomíjivosti.

Ukrajinský premiér Jaceňuk je údajně premiérem války

Zeman v rozhovoru také opět zhodnotil konflikt na Ukrajině jako občanskou válku. „Zatímco prezident Porošenko může být člověkem míru, tak soudě podle některých výroků premiéra Jaceňuka se domnívám, že je to spíše premiér války, protože nechce mírové řešení, které doporučuje celá Evropská komise, ale chce tento problém rozhodnout silou,“ tvrdí Zeman.

To by podle něj vedlo k tomu, že Rusko, které podle Zemana stáhlo podporu proruských separatistů na východě Ukrajiny, by tuto podporu obnovilo.

Zeman rovněž uvedl, že naprosto souhlasí s postojem české vlády nepřijímat uprchlíky ze Sýrie před tamní válkou a Islámským státem a také, že Řecko by podle něj mělo být vyloučeno z eurozóny, protože se do ní dostalo podvodem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …