Zeman poradil politikům, co mají dělat, aby jmenoval Babiše

05.12.2013 18:39

Ať ukáže, co umí. Takový vzkaz vyslal prezident Miloš Zeman šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi v rozhovoru pro ČTK. Uvedl, že pokud služební zákon projde ve sněmovně do konce roku prvním čtením, bude to pro něj dostatečná garance, aby Babiše jmenoval ministrem financí.

Zeman poradil politikům, co mají dělat, aby jmenoval Babiše
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

 "Přijmeme tedy tento služební zákon. A já jako gesto dobré vůle vůči panu Babišovi v případě, když v prosinci tento zákon projde prvním čtením, to budu považovat za dostatečnou garanci, abych jmenoval pana Babiše ministrem financí," nechal se slyšet prezident.

Kdyby se prý Babiš stal jenom vicepremiérem, stal by se jen ozdobou budoucí vlády. „Jakýsi fíkus nebo oleandr, ale to je asi tak všechno. Ať dokáže, co umí. Dejme mu šanci,“ dodal Zeman na jeho adresu.

Lustrační zákon je přežitek

Babišovi by cestu k ministerskému křeslu mohl zkomplikovat lustrační zákon. V současnosti se totiž soudí na Slovensku o to, zda byl, či nebyl aktivním spolupracovník Státní bezpečnosti. Podle informací ze spisů vystupoval pod krycím jménem Bureš, avšak sám Babiš jakoukoliv spojitost s StB odmítá.

Zeman ale zastává názor, že tento zákon je již překonaný. "Jsou dvě možnosti, buď lustrační zákon vyprší sám sebou, to znamená díky generační obměně, anebo se zruší, protože se domnívám, že už teď splnil svou funkci a nemá cenu ho dále prodlužovat," míní.

Babiš ani předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale zatím nepotvrdili, že se do čela rezortu financí postaví právě šéf hnutí ANO. Ten nedávno prohlásil, že jeden z postů vicepremiérů v budoucí vládě je určen pro něj. Mohl by tedy být ministrem i vicepremiérem či získat statut vicepremiéra a ministra bez portfeje. Sobotka už ale před tím jasně deklaroval, že ve vládě by měli být všichni předsedové koaličních stran.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…