Zeman potupil Václava Moravce a vyjádřil se k Jaromíru Soukupovi z Barrandova

03.10.2017 11:56

Prezident republiky Miloš Zeman dnes zahájil návštěvu Ústeckého kraje, kde se nejprve setkal se členy zastupitelstva kraje i se starosty měst a obcí s rozšířenou působností.

Zeman potupil Václava Moravce a vyjádřil se k Jaromíru Soukupovi z Barrandova
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Úvodem svých slov se Zeman rozhovořil o negativech kraje, mimo jiné o řece, jež Ústím nad Labem protéká. „Na Labi je 24 zařízení, která stojí naprosto bez užitku a neplní svoji funkci, protože není hotov jez u Děčína a zdymadlo u Přelouče. Možná dnes budeme mluvit s panem ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a otevřeme tuto otázku,“ sdělil Zeman s tím, že by si Ústecký kraj měl vážit své řeky. Doufá tak, že Labe již brzy bude dopravní tepnou.

Hlava státu pak zmínila také kladivo na hejtmany, jež je „jeho populární knihou“, která upozorňuje na ohrožené památky. „Kraj je na tom nejhůře ze všech okrajů. Je tady 37 procent takovýchto památek ve vlastnictví katolické církve,“ dodal Zeman a poukázal na církevní restituce, kdy by považoval za normální, aby tento majetek byl využíván k rekonstrukcím.

„Chci věřit, až navštívím i Šluknovský výběžek, tedy nejsevernější místo naší republiky, že se lépe než dosud seznámím s problémy, které zde byly a které se týkají takzvaných nepřizpůsobivých obyvatel. Můžeme mluvit o úspěchu, kdy byl přijat zákon, který lidem, již odmítnou nabídnutou práci, dává jen existenční minimum. Já se domnívám, že je to naprosto správné,“ zakončil své úvodní slovo Zeman. 

Zeman se následně vyjádřil k těžbě lithia, kdy včera bylo podepsáno memorandum Ministerstva průmyslu a obchodu se společností European Metals Holdings. S těžbou lithia, které se využívá při výrobě baterií, by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Zeman uvádí, že on sám by byl pro to, aby se na těžbě podílel státní podnik Diamo, ten však podle jeho slov o to příliš zájmu neprojevuje. 

V diskuzi se pak hlava státu vrátila ještě k investicím do památek, kdy podle svých slov v investičním rozpočtu kraje žádný takový údaj nenašla. 

Anketa

Na které TV sledujete nejvíce předvolební debaty?

2%
46%
2%
hlasovalo: 8723 lidí

Následně padla otázka k pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov moderátora Jaromíra Soukupa. „Pan Soukup není Václav Moravec, který si vedle otázek sám formuluje i odpovědi, takže své hosty nepotřebuje. Pan Soukup je moderátor, který položí otázku, vymyslí ji sám, do poslední chvíle nevím, jakou položí. Následně mě nechá odpovědět, aniž by mně skákal do řeči. Myslím, že je to pohodový pořad, alespoň pro toho, kdo je ho účasten,“ uvedl Zeman pochvalně.

Svůj názor pak Zeman i sdělil k situaci v Katalánsku. „Sledujeme jakousi postupnou a začínající regionalizaci Evropy. To není jenom Katalánsko. To je Skotsko, které se hlásí po vystoupení Británie z EU k opakování referenda. A je velmi pravděpodobné, že Skotsko bude chtít od Británie. A je tu také takzvaná Padámie na severu Itálie,“ poznamenal Zeman. „Kdybych aplikoval toto měřítko na Spolkovou republiku, tak kdo by se měl jako první odtrhnout? Svobodný stát Bavorsko. Chtěl bych připomenout, že po světové válce byl připraven projekt obnovy bavorského království,“ učinil historický exkurz Zeman. 

V závěru se Zeman podepsal do pamětní knihy kraje a předali si s hejtmanem kraje navzájem dary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…