Zeman potvrdil touhu po úřednické vládě. Nečas žertoval o své mrtvole

24.06.2013 13:33

Prezident Miloš Zeman na brífinku po jednání tripartity zopakoval, že podporuje vznik úřednické vlády. Podle něj by měla vládnout přibližně tři měsíce a zasedli by v ní přímo či nepřímo zástupci tripartity.

Zeman potvrdil touhu po úřednické vládě. Nečas žertoval o své mrtvole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody - tripartity

Na zasedání tripartity se například jednalo o penězích pro vědu a inovace, na něž by mělo od státu jít 28 miliard korun. Dalším bodem bylo i zvýšení minimální mzdy na 8500 korun, což podpořil i Miloš Zeman.

„Zítra na tiskové konferenci oznámím jmenování nového předsedy vlády,“ dodal prezident. Potvrdil tím, že prosazuje vládu odborníků. Ta by podle něj mohla otázku minimální mzdy vyřešit, a to vládním nařízením.

„Vláda bez důvěry je vláda v demisi a neměla by přijímat důležitá rozhodnutí, což zvýšení minimální mzdy je,“ poznamenal k tomu odstupující premiér Petr Nečas. Zároveň dodal, že když za ním kdysi přišla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová s otázkou ohledně minimální mzdy, říkal jí, že „jen přes jeho politickou mrtvolu“. Narážkou na jeho konec ve vládě pobavil i ostatní zástupce tripartity.

Co se týče úřednické vlády, podle Zemana by měla trvat přibližně tři měsíce. Také věří, že by v ní byly přímo či nepřímo zastoupeny strany sociálního smíru, tedy tripartity. Jak ale dodal, záleží samozřejmě na rozhodnutí premiéra.

Miloš Zeman byl prý prvním českým prezidentem, který byl přítomen na zasedání tripartity. „Zároveň bych chtěl upřímně, tedy ne grossovsky upřímně, poděkovat všem účastníkům tohoto zasedání za velmi zajímavé náměty, které jsem si poznamenal,“ prohlásil. Za přítomnost na jednání mu poděkovala i ministryně Müllerová. „Ono to ukazuje na jeho zájem o dění ve společnosti,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…