Zeman používá kartu uprchlíků a zve tím radikály a extremisty do veřejného prostoru, tvrdí komentátor

28.08.2016 12:14

Komentátor serveru Echo24.cz Petr Holub se zaměřil na nadcházející krajské volby. Podle něj do krajských zastupitelstev míří hned šest stran zaměřených proti uprchlíkům.

Zeman používá kartu uprchlíků a zve tím radikály a extremisty do veřejného prostoru, tvrdí komentátor
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Přes veškerou pozornost médií se radikálům a extremistům v uplynulém týdnu nepodařilo vzbudit dojem, že reprezentují jednotný odpor národa proti uprchlíkům, islámu, Evropské unii a německé kancléřce. Během návštěvy Angely Merkelové se jich na pražských náměstích vždy sešlo jen pár stovek, proto je možné mávnout rukou nad rizikem, že se v tuzemské politice prosadí extrémní názory,“ uvádí Holub, který následně poukazuje na zprávu z konce uplynulého týdne, kdy úřady publikovaly kandidátní listiny do krajských voleb.

  • Původní text ZDE

Česko je podle této zprávy ideálním prostorem nacionalismu a radikální pravice – nebo to tak alespoň může pro neinformovaného člověka vypadat, píše komentátor. 

„Ve všech třinácti krajích naplnilo kandidátky patnáct stran a hnutí. Kromě zavedených parlamentních stran včetně hnutí ANO a Starostů se o své místo na slunci hlásí koalice zelených a Pirátů i souručenství Svobodných se Soukromníky miliardáře Ivo Valenty. Potom zbývá právě už jen šest radikálních stran, které spojuje odpor či kritika k migrantům a Evropské unii,“ konstatuje Holub. A připomíná jména republikána Miroslava Sládka, předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase, poslance Tomia Okamury a aktivisty Adama B. Bartoše.

„Mýlil se ten, kdo spekuloval, že hlavním tématem voleb se stanou otázky, jestli ČSSD udrží s podporou komunistů svůj osmiletý krajský primát, jestli dojde k dílčímu vzkříšení pravice, jestli lidé konečně odmítnou gigantický střet zájmů miliardáře a ministra Andreje Babiše, jestli posílí regionální strany. Volby ve skutečnosti rozhodnou rébus, do jaké míry Češi podléhají extrémním názorům,“ podotýká následně Holub.

Následně dodává, že velký počet radikálních a nacionalistických stran podle něj povede k roztříštěnosti jejich hlasů. „Do krajských zastupitelstev se nedostanou a příští rok v parlamentních volbách už bude jiná situace. Tento výsledek skutečně nelze vyloučit a je nejspíš blíž pravdě než cokoli jiného. Přesto bude veřejnost konfrontována se šesti až sedmi kampaněmi, které budou mít v podtextu nenávist vůči všemu cizímu, a nějak se s tím bude muset vyrovnat,“ uzavřel se slovy, že kartu uprchlíků běžně používá také prezident Miloš Zeman, jenž tak radikály i extremisty zve do veřejného prostoru, stejně jako hnutí ANO, které odpor vůči přijímání migrantů má i ve svém volebním programu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…