Zeman pozval znovuzvoleného maďarského prezidenta Ádera do Prahy

15.03.2017 11:16

Prezident Miloš Zeman pozval znovuzvoleného maďarského prezidenta Jánose Ádera na návštěvu Prahy. Zároveň mu pogratuloval k obhájení prezidentské funkce. ČTK to dnes sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Maďarský parlament zvolil podle očekávání v pondělí Ádera hlavou státu.

Zeman pozval znovuzvoleného maďarského prezidenta Ádera do Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Zeman v blahopřejném telegramu napsal, že ho těší výborná úroveň vzájemných vztahů ČR a Maďarska a úspěšné rozvíjení spolupráce v Evropské unii, NATO a ve skupině Visegrádu, kam kromě Česka a Maďarska patří ještě Slovensko a Polsko. „Jsem rád, že se z Visegrádské čtyřky nestal pouze diskusní klub, ale že přináší hmatatelné výsledky v oblasti regionálního rozvoje, soudržnosti středoevropského regionu i koordinace společných pozic,“ uvedl Zeman. Ádera zároveň pozval ke státní návštěvě České republiky.

Áder, kterému je 57 let, byl v pondělí zvolen na další pětileté období díky hlasům poslanců vládních stran. Je považován za blízkého spolupracovníka předsedy vlády Viktora Orbána, a to přes občasné názorové neshody s ním. Spolu s premiérem byl v roce 1988 jedním ze zakládajících členů tehdy opozičního, nyní vládnoucího Svazu mladých demokratů (Fidesz) a jeho politický program v zásadě podporuje.

Áder je spoluautorem reformy soudnictví, která u orgánů Evropské unie vzbudila obavu o nezávislost maďarské justice. Podílel se také na změně volebního systému, která podle opozice zvýhodňuje stranu Fidesz. K některým Orbánovým kontroverzním reformám měl ale výhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…