Zeman pozve na inauguraci Klause i Havlovou

18.02.2013 16:52

Budoucí prezident Miloš Zeman jednal s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) o jeho březnové inauguraci. Pozvánku na ní obdržela končící hlava státu Václav Klaus s manželkou Livií, a také manželka zesnulého prezidenta Václava Havla Dagmar. Zeman se Štěchem dále jednal o jmenování ústavních soudců. První čtyři kandidáti budou známí v březnu, další čtyři jména pak navrhne v červnu. Štěch odmítl diskutovaná jména soudců zveřejnit. Podle něj se bude jednat o renomované odborníky.

Zeman pozve na inauguraci Klause i Havlovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Detaily uvedení Zemana do prezidentského úřadu mají být známy v polovině týdne. Spolupracovníci Dagmar Havlové zatím její účast na jmenování hlavy státu nepotvrdili.

Bude z čeho vybírat

Zeman se Štěchem jednal necelé dvě hodiny. "Věřím, že v průběhu března předložím první čtyři kandidáty a další čtyři v průběhu června, tak jak mi to ukládá zákon," řekl Zeman. "Hovořili jsme o ústavních soudcích. Zajímají vás jména, ta vám neřeknu," uvedl po jednání s budoucí hlavou státu Štěch. "Myslím si, že bude z čeho vybírat," dodal.

Podle předsedy Senátu chce Zeman o kandidátech na ústavní soudce jednat s vedením horní komory Parlamentu. "Chce, aby o nominacích byla řádná diskuze. Myslím si, že jsou to všechno renomovaní odborníci," uvedl Štěch.

Zeman dále uvedl, že plánuje pozvat na pracovní oběd předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Šéfka sněmovny koncem minulého týdne sdělila, že jí Zeman ke společnému rozhovoru zatím nepozval. "Bude-li potřebovat se mnou mluvit, jistě se můžeme v mé sněmovní kanceláři setkat," uvedla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…