Zeman před legionáři: Bojujeme proti nepříteli, který může podlomit kořeny Evropy. Přál bych si, aby...

13.12.2015 15:51

REPORTÁŽ Bojujeme proti nepříteli, který je sice někdy podceňován, ale může podlomit kulturní a historické kořeny Evropy. V projevu na nádraží ve Stochově – Lánech před prohlídkou legionářského vlaku to řekl prezident Miloš Zeman. Připomněl zásluhy československých legionářů a vyjádřil přání po nových legionářích, kteří budou za svou vlast bojovat v zahraničí.

Zeman před legionáři: Bojujeme proti nepříteli, který může podlomit kořeny Evropy. Přál bych si, aby...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na nádraží do Stochova prohlédnout si legionářský vlak

Unikátní výstavní projekt Československé obce legionářské nazvaný „Legiovlak“, který je kopií vlaku československých legií na Rusi, zakončil svou letošní sezónu na symbolickém místě. V neděli vlak složený z historických vozů, tažený parní lokomotivou, dorazil na nádraží ve Stochově nedaleko Lán, kde se nachází letní prezidentské sídlo. Právě ze stochovského nádraží jezdíval na lánský zámek prezident T. G. Masaryk.

Příjezd Legiovlaku do Stochova byla výjimečnou událostí, jíž se účastnil prezident Miloš Zeman, předseda Československé obce legionářské nebo ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany plukovník Eduard Stehlík.

Za tónů fanfár hudby Hradní stráže dorazil na nástupiště stochovského nádraží prezident republiky Miloš Zeman, jehož před Legiovlakem čekala čestná stráž tvořená legionáři, tedy přesněji dobrovolníky v dobových ruských legionářských uniformách. Před projevem prezidenta zazněla česká státní hymna.

Můžeme si říkat, že jsme malí a slabí, ale...

Prezident Zeman před desítkami lidí, kteří i v nevlídném a deštivém počasí dorazili, připomněl nezastupitelný význam československých legionářů v Rusku, kteří svým bojem přispěli k mezinárodnímu uznání samostatné Československé republiky. Legionáři ovládli Transsibiřskou magistrálu, a jak to dle Zemana říkal sám Masaryk, ovládli podstatnou část Ruska.

„Někdy se říká, jsme malí, jsme slabí, sami nic nezmůžeme. A právě tato zkušenost ukazuje, že najde-li se dostatek odvahy, ale také dostatek schopností, tak i zdánlivě malý a zdánlivě slabý může pro svoji zemi vykonat zázraky,“ sdělil v projevu prezident s tím, že si pro tuto příležitost vzal legionářskou kravatu.

Podle jeho slov by legionářská tradice neměla zůstat jen historickou vzpomínkou, ale aby pokračovala tím, že se objeví noví legionáři. „A už několikrát jsem při našem setkání připomněl, že takovými legionáři jsou například vojáci, kteří bojují a bojovali v zahraničních misích,“ uvedl Miloš Zeman.

„Pevně doufám, že tradice českých legií bude pokračovat už proto, protože dnes bojujeme proti nepříteli, který je někdy podceňován, ale který může podlomit historické a kulturní kořeny evropského kontinentu,“ dodal Zeman.

Prezident si následně prohlédl expozice uvnitř legionářských vagonů, které jsou tematicky rozděleny a mapují jednotlivé aspekty našich československcýh legií. Ještě před návratem na lánský zámek poobědval speciální legionářský gulášek v budově nádraží v tzv. prezidentské čekárně, tedy salonku, který byl zbudován v roce 1930 pro potřeby prvního československého prezidenta Masaryka, který sem přijížděl z Prahy na oblíbený zámek Lány.

Předseda Československé obce legionářské Pavel Budinský daroval prezidentu Zemanovi stříbrnou pamětní medaili Legiovlaku se symbolickým číslem jedna. Na nádraží se nečekaně objevil i další politik, pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD, který přijel přímo historickým vlakem z Prahy.

Kompletní projev prezidenta Miloše Zemana na nádraží ve Stochově

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…