Zeman před lidmi: Českou televizi ovládá úzká skupina zvaná „pražská kavárna“. Jednou za ním prý přijela ČT na Vysočinu a nestačil se divit

08.12.2015 22:57

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman je na cestě po Ústeckém kraji a úterní večer trávil debatou s občany v Lounech. Při diskusi občanům navrhl, co by se dalo dělat s koncesionářskými poplatky pro ČT, pochválil elektronickou evidenci tržeb a také vysvětlil, proč vždy přeje svým oponentům bolest.

Zeman před lidmi: Českou televizi ovládá úzká skupina zvaná „pražská kavárna“. Jednou za ním prý přijela ČT na Vysočinu a nestačil se divit
Foto: Hanka Brožková (KPR)
Popisek: Miloš Zeman v Benešově nad Ploučnicí

Anketa

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš. Líbilo by se vám to tak v roce 2018?

73%
27%
hlasovalo: 9338 lidí

Na začátku debaty prezident zavtipkoval na adresu kritiků svých výjezdů do regionů, a poznamenal, že kdyby seděl celou svou prezidenturu jen na Hradě nebo na zámku v Lánech, byl by to neobyčejně pohodlný život.

„Prezident má poslouchat názory občanů, přemýšlet o nich, a podle možností je přenášet dál,“ myslí si Miloš Zeman. Poté mu jeden z diváků připomněl, že jako prognostik před mnoha lety v Lounech přednášel středoškolákům. Zeman přiznal, že si to nepamatuje, ale pokud je prý zájem, klidně může půlhodinovou přednášku o prognostice poskytnout divákům i nyní.

Další z diváků se pak ptal prezidenta, proč se musí lidé dívat na Českou televizi, kde jejich prezidenta každý den urážejí, anebo rovnou cenzurují, co se děje. Kdo chce něco vědět, musí podle něj sledovat soukromá média, která přitom ze svých koncesionářských poplatků neplatí. „Proč Česká televize neslouží tomutu lidu, ale nějaké skupině, která ji uchvátila, nějakým fanatikům, kteří nám neříkají pravdu?“ ptal se občan. Prezident reagoval bonmotem: „Já si Českou televizi platím proto, aby o mě šířila co nejvíce pomluv. Protože pak si lidé říkají: Toho Zemana bych jinak nevolil, ale po tomhle ho volit budu.“ Vážně pak dodal, že ČT je v zajetí velmi úzké skupiny osob. „Je to ta skupina, které někdy říkám pražská kavárna,“ dodal Zeman. To podle něj vylučuje objektivitu. Právě proto by podle prezidenta bylo rozumné zrušit koncesionářské poplatky, aby se na českém mediálním trhu vyrovnaly podmínky.

Zrušení koncesionářských poplatků by podle prezidenta mohlo být buď úplné, nebo jenom pro důchodce. Třetí variantou je tzv. „asignační model“, ve kterém by se občan mohl rozhodnout, zda peníze věnuje na ČT, nebo na jiný veřejně prospěšný účel.

Pokud jde o ČT, prezident prý navíc pochybuje, zda své prostředky vynakládá hospodárně. Ilustroval to na zážitku z doby, kdy ještě žil na Vysočině a občas za ním jezdily televizní štáby udělat rozhovor. „Když přijela Prima, tak přijeli tři lidé. Kameraman, režisér a technik. Ale když přijela Česká televize, tak mi na chalupu přijel mikrobus s dvaceti lidma,“ prozradil. Říkal si prý, kde na to berou peníze. A pak si uvědomil, že každý z nás na tento způsob fungování přispívá svým koncesionářským poplatkem.

Dalšímu tazateli prezident přiznal, že nemá problém s tím, když jej někdo kritizuje. A dokonce jej prý ani neuráží, když jej někdo nazývá „ovarem“, má totiž toto jídlo neobyčejně rád. A navíc zastává názor, že nejlépe člověka znemožníte tím, když mu dáte šanci znemožnit se sám. Co mu však v poslední době vadí, je hanobení státních symbolů. Třeba prezidentská standarta, to není žádný majetek Miloše Zemana. „Možná vám to bude připadat silné, ale ti lidé, kteří ji sundali, udělali přesně to, co udělal Reinhard Heydrich, když poprvé dorazil na Pražský hrad. Když tam přijel poprvé, nechal sundat prezidentskou standartu,“ připomněl. „Urážet lidi můžeme, ale urážet svou vlast, to dokáže jenom hlupák,“ dodal prezident. Taková hloupost podle něj může být i nebezpečná.

Stejný občan pak vyjádřil názor, že za současný stav světa mohou především miliardáři z Bildebergu. „Obama, Merkelová a další politici, vy tedy ne, jsou podle mého jen takové loutky, které jsou jimi tahané,“ zajímal jej názor prezidenta. Ten však nesouhlasil. „Bildeberg, to je společenství bezvýznamných důchodců, kteří se opájí tím, že kdysi dávno byli mocní politici,“ objasnil. Ví prý, že kdysi byl mezi tyto důchodce přizván i Karel Schwarzenberg. Pokud podle něj někdo ovládá politiky, tak to jsou nejrůznější mafie, které na politiky obvykle něco vědí a tím je vydírají. Rozhodně ale ne bilderbergský „luxusní domov důchodců“.

Prezident poté ocenil elektronickou evidenci tržeb jako účinný nástroj proti daňovým podvodům. „Ve Spojených státech je daňový podvod nejtěžší zločin hned po vraždě, zatímco u nás je to kavalírský delikt,“ poznamenal prezident a začal vypočítávat nejslavnější české daňové podvodníky od kauzy lehkých topných olejů. „Podporuji všechny pokusy, které povedou k tomu, aby ubylo daňových podvodů,“ ujistil. Uznává prý svobodu jednotlivce, ovšem výjimkou, která nesmí být tolerována, je svoboda podvádět.

Každý politik je narcis...

Dorazil i jeden ze Zemanových odpůrců, který se prezidenta ptal, jak se cítil na Albertově na shromáždění, které si sám zorganizoval, a zajímalo jej, jaký je rozdíl mezi prefabrikovaným transparentem „Ať žije Zeman“ a dřívějším transparentem „Ať žije Gustáv Husák“. „Já jsem velice zklamán tím, jak pan Zeman pojal úlohu hlavy státu a doufám, že už nebude kandidovat,“ dodal. Prezident jej ujistil, že o své kandidatuře si rozhodne sám. „Ale pokud je vám více než čtyřicet let, můžete se přihlásit jako kandidát proti mně,“ vyzval občana. Na Albertově by prý ze svého projevu nezměnil ani větu. „Ale kdybych si to shromáždění zorganizoval sám, nikdy bych si tam nepověsil vlastní portrét, tím méně nápis ‚Ať žije Zeman‘. I když jsem narcis; a každý politik je narcis, pouze to někteří přiznávají, a jiní ne. Tak kdybych tuto demonstraci organizoval, tak tam žádný transparent a žádný portrét nebude,“ ujistil.

Demonstraci organizovali podle něj občanští aktivisté – na podporu prezidenta, ale i svobody a demokracie. „Rozdíl mezi KSČ a mnou je ten, že já nejsem cenzor, abych rozhodoval, kdo má stát na jakémkoliv pódiu vedle mě,“ ujistil. Na závěr odpovědi si rýpl do svých oponentů: „Tomáš Masaryk říkával, že myšlení bolí. Takže bych svým názorovým odpůrcům rád dopřál trochu té bolesti.“

„My tu nechceme Sobotku, Pelikána, Dienstbiera, Kalouska. Poraďte nám, co máme dělat,“ prosil jiný občan. Prezident odpověděl, že řešení je jednoduché, ale vyžaduje trochu trpělivosti. Ve svobodné společnosti podle něj politici přicházejí, ale i odcházejí na základě tajných voleb. „Nedopouštějte se té chyby jako téměř polovina tohoto národa. Totiž – že nepůjdete k volbám a nebudete volit. Protože ten, kdo nevolí, je zbabělec, a navíc ještě hlupák. Zbabělec proto, že se bojí vyjádřit svůj názor. A hlupák proto, že si myslí, že nic neovlivní,“ dodal prezident.

K tomu připomněl volby, ve kterých o výsledku volby prezidenta třistamilionových USA rozhodovaly desítky hlasů. „Vy můžete dosáhnout buď toho, že Miroslav Kalousek znovu bude ministrem financí, anebo také toho, že TOP 09 vůbec nebude v parlamentu. Obojí je možné, obojí máte ve svých rukou,“ ujistil.

Na závěr vyjádřil prezident názor, že politik by měl být schopen udělat si legraci i ze sebe, nejen z oponentů. „Řeknu vám svou oblíbenou anekdotu, začínající tím, že Václav Klaus a Miloš Zeman přijdou do pekla,“ navnadil posluchače. „Před ďáblův trůn předstoupí jako první Klaus a vedle ďáblova trůnu se zjeví opravdu ošklivá babice,“ kterou prezident divákům barvitě popsal. „Ďábel říká ‚Václave Klausi, ty máš mnoho hříchů,‘ a odsoudí exprezidenta k tomu, aby navěky kopuloval s babicí. Pak předstupuji já a vedle ďáblova trůnu se zjeví Claudia Schifferová. A ďábel pronese: ‚Claudie Schifferová, máš mnoho hříchů‘,“ zakončil prezident Zeman svůj výstup.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …