Zeman před lidmi odmítl reagovat na drsný dotaz: „Sněmovna by mě žalovala pro velezradu.“ Místo toho se ale opřel do Merkelové

03.11.2015 20:10

REPORTÁŽ Výbuchy smíchu, zákaz vepřového kvůli ustupování muslimům, robot podávající cigarety nebo také uctění památky československého vojáka, který se nesmířil s rozkazem opustit v roce 1938 pohraniční opevnění. I to provázelo druhý den návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Pardubickém kraji. Mluvilo se rovněž o uprchlické krizi. Snaha o asimilaci muslimských migrantů do naší společnosti by dle prezidenta vytvořila výbušnou směs.

Zeman před lidmi odmítl reagovat na drsný dotaz: „Sněmovna by mě žalovala pro velezradu.“ Místo toho se ale opřel do Merkelové
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Zeman navštívil pěchotní srub K-S 14 československého pohraničního opevnění

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly přímo z místa, kolem úterního poledne prezident Zeman v rámci své cesty po Pardubickém kraji debatoval s občany města Žamberk (více ZDE). V tomto podorlickém městě se ovšem prezident nesetkal jen s občany, ale zavítal i do firmy Bühler, která se zabývá výrobou strojních dílů, převodovek, dopravních systémů a robotů pro textilky.

Právě výroba robotů se z celé prezidentské návštěvy ve firmě patrně nejvíc vryje všem zúčastněným do paměti. Společnost totiž jako dar pro prezidenta vyrobila malého robota s dálkovým ovládáním. Miloš Zeman k tomu ironicky poznamenal, že je technický talent, takže si později vyzkouší, zda robot umí vysávat, prát anebo ho naučí se mu uklánět, pozdravit a zahrát nějakou skladbu. Šéf firmy podotkl, že by mohl prezidentovi robot podávat cigarety. „No jo, ježišmarjá, to je to hlavní!“ zareagoval Zeman a celá hala plná zaměstnanců propukla v hlasitý smích.

Robot podávající prezidentu Zemanovi cigaretu. Foto - Hanka Brožková, KPR

Tím to neskončilo. Prezident pohotově vytáhl z kapsy cigaretu, aby se to mohlo ihned vyzkoušet. Následně se jeden z techniků ujal ovladače k robotovi a ze stolu položenou cigaretu pomocí robotu podal prezidentovi až k jeho ruce.

Odpolední část programu prezident zahájil návštěvou pěchotního srubu K-S 14 „U Cihelny“, který byl součástí legendárního československého pohraničního opevnění budovaného k obraně před nacistickým Německem. Zemanem navštívený bunkr se od ostatních odlišuje. Dne 3. října 1938 v něm dobrovolně ukončil život četař československé armády Arnošt Hrad, který se nedokázal smířit s tím, že tehdejší vedení státu ustoupilo Mnichovské dohodě a vydalo armádě rozkaz k opuštění objektů. Četař Hrad napsal dopisy, kde svůj plánovaný čin vysvětloval, odeslal je a pak se v bunkru zastřelil. Trefil se těsně pod srdce, při převozu do nemocnice ale vykrvácel. K jeho bustě, která se nachází, uvnitř bunkru, položil prezident republiky květinu.

Busta četaře Hrada. Foto - Radim Panenka

Závěrečnou část úterního dne věnoval Miloš Zeman setkání s představiteli města Jablonné nad Orlicí, kde po celou dobu své návštěvy bydlí. Debatoval samozřejmě s občany, kteří zcela zaplnili sál zdejšího kina. Lidé museli dokonce stát v uličkách.

„Na začátku svého šestihodinového projevu bych chtěl blahopřát panu starostovi, že je již čtvrté funkční období ve své funkci,“ obrátil se hned zpočátku prezident Zeman na místního starostu Miroslava Wágnera.

Anketa

Jste ochotni u sebe ubytovat uprchlíka?

2%
98%
hlasovalo: 22207 lidí

Jak se ukázalo o chvilku později, starosta Jablonného zjevně činnost prezidenta dlouhodobě sleduje. Ve svém úvodním projevu totiž použil několik oblíbených Zemanových citátů. Jeden z nich potom patrně neplánovaně poněkud nešťastně použil. Když starosta vyzýval občany k tomu, aby pokládali dotazy, zopakoval známá prezidentova slova. „Nejsou hloupé otázky, jsou jen hloupé odpovědi a od toho tady máme pana prezidenta,“ dořekl sotva a než si uvědomil, co mu vyšlo z úst, celý sál včetně prezidenta propukl v bouřlivý smích. Značně hlasitě se začal chechtat i hejtman Netolický a dlouho to v sobě nedokázal zarazit. Starostu, který následně pronesl několik dalších břitkých vtípků, v závěru prezident pochválil.

Občanům Jablonného nad Orlicí prezident hned několikrát pochválil krásu jejich historického náměstí. „Jel jsem jednou z návštěvy Olomouckého kraje přes Jablonné a stavil jsem se na terásce italské restaurace. Řekl jsem, vypiju si kafe, dám si jednu cigaretu a za pět minut pojedu dál. A já tam zůstal sedět jako opařený, protože tak krásné náměstí, jaké tady máte, jsem už dlouho a dlouho neviděl. Vy vlastně ani nevíte, co tady máte. Místo pěti minut jsem na té terásce seděl hodinu, i když mi byla zima, cucal červené víno, hodinu jsem cucal dvojku červeného vína a prohlížel jsem si dům od domu a očima se pořád vracel. Tak neskutečná nádhera se prostě nevidí,“ obdivoval Zeman.

Za to by na mě mohla sněmovna podat ústavní stížnost pro velezradu...

Jeden z občanů se prezidenta ptal, zda na české poslance pasují Zemanova nedávná slova o klaunech a šašcích. „Žádný šašek si o sobě nemyslí, že je šašek, protože kdyby si to myslel, tak by šašek nebyl. Stejně tak žádný hlupák si o sobě nemyslí, že je idiot, protože kdyby si to o sobě sebekriticky myslel, tak není idiot už tím, že má schopnost sebekritiky. Proto nemohu Vaši otázku zodpovědět, protože Poslanecká sněmovna by na mě mohla podat ústavní stížnost pro velezradu,“ reagoval ironicky prezident.

„Mám spíš prosbu, než otázku. Podepsal byste mi knihu?“ tázal se další občan, prezident souhlasil a opět se projevil vtipný starosta. „Má zde ještě někdo knihu nebo památníček?“ tázal se a opět sál burácel smíchy. Podobná situace nastala, když se zhruba patnáctiletý mladík ptal prezidenta, zda se s ním může vyfotit. Zeman souhlasil, ovšem s jednou podmínkou. „Nesmí to být selfie, protože selfie většinou vypadá hnusně a když jsem na tom selfie já, tak vypadá hnusně vždycky!“ vzkázal prezident a později se s mladíkem vyfotil.

Opět v debatě došlo i na uprchlíky. „Co je to vlastně migrační krize? Migranti, to je inkluze ve velkém. Když přijmete určitou skupinu migrantů, která není asimilovatelná, tak je to inkluze ve velkém. Je to smíchání dvou komponent, které ale dohromady vytvářejí výbušnou směs. Nemluvím o Ukrajincích, Vietnamcích a dalších komunitách, ale mám obavu, že jestliže Angela Merkelová před třemi lety prohlásila, že multikulturalismus je mrtev a nyní otevírá náruč Syřanům, tak popírá sama sebe. A poznámka na okraj, po tomto prohlášení je každý imigrant Syřan. Existují tisíce syrských pasů, které jsou zfalšovány a tak se objevují i Syřané, kteří vůbec nemluví arabsky,“ dodal prezident Miloš Zeman v Jablonném nad Orlicí.

Před odjezdem dostal prezident jako obvykle i dary, mezi nimiž byla pamětní medaile města. „Na její udělení jsme měli jen jednoho kandidáta a to jste byl vy,“ sdělil k tomu starosta. „Kdybych měl já 28. října jen jednoho kandidáta, tak bych to vyznamenání dal Petru Vejvodovi. Pro mě byl nesmírně dojemný a krásný okamžik, když celý Vladislavský sál povstal a dlouho tleskal ve stoje. Velice vám děkuji, ale přeji vám slunce nejen na obloze, ale i slunce v duši,“ dodal Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…