Zeman před lidmi podtrhl Kalouska: Málem jsme se ušetřili ke krachu

02.10.2013 20:21

REPORTÁŽ Řešením nezaměstnanosti je nastartování ekonomického růstu, ceny za léky mohou být nižší. I tato slova padla na setkání občanů Bohumína s prezidentem, které se uskutečnilo při příležitosti jeho třídenní návštěvy v Moravskoslezském kraji.

Zeman před lidmi podtrhl Kalouska: Málem jsme se ušetřili ke krachu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Druhý den své návštěvy Moravskoslezského kraje zavítal prezident do Bohumína

Právě v Bohumíně má Zeman velmi silnou podporu. To dokazovalo i náměstí přeplněné lidmi, kteří se přišli na hlavu státu podívat. „Pan prezident tady není poprvé. Od roku 1995 to mohu posoudit. Vláda Miloše Zemana, jejímž ministrem financí byl dnešní premiér Jiří Rusnok, když tu byla na výjezdním zasedání v kraji, pomohla vyřešit Bohumínu tak zvaný polský dluh na čistírnu odpadních vod, to nám ušetřilo asi 70 milionů korun,“ uvedl na začátek starosta Bohumína a senátor Petr Vícha (ČSSD). Prezident reagoval také poděkováním, a to za silnou podporu ve volbách. „Přišel jsem do Bohumína proto, abych Vám poděkoval za těch 76 procent v prezidentské volbě. Chápu to jako dluh, který je potřeba splatit,“ upozornil mimo jiné Zeman.

Kalousek jen šetřil, teď se musí začít investovat

V úvodním proslovu připomenula hlava státu také své aktivity od doby svého jmenování do funkce. „Odpusťte mi, že jsem vás zbavil pana ministra Kalouska jako ministra financí. Hluboce se vám za to omlouvám, ale myslím si, že tak 96 procent lidí z toho má radost. Tím přicházím k regionálnímu tématu, protože to s Kalouskovou restriktivní politikou velice úzce souvisí. Představte si, že podvážete hospodářský růst, tím pádem vám narůstá nezaměstnanost, vybírá se méně daní, je méně peněz na zdravotnictví a na školství. Ve skutečnosti je rozumnou politikou investovat. Investovat do nových moderních podniků, nových silnic, železničních tratí,“ uvedl Zeman s tím, že investice vytváří nová pracovní místa.

„Bohužel v minulosti se nová pracovní místa nevytvářela. Šetřilo se a šetřilo, až jsme se málem ušetřili k ekonomickému krachu. Já pevně věřím, že už Rusnokova a doufám, že i budoucí vláda, nastartuje hospodářský růst v tomto kraji,“ doplnil Zeman. Hovořil také o tom, že jednal s představiteli hornických odborů, připomenul hospodaření Zdeňka Bakaly a zlaté padáky manažerů. „Řešením tohoto problému je mimo jiné hledání nových efektivních vlastníků. Myslím si, že v tomto kraji jsme už mnohé našli. Je to například Jan Světlík ve Vítkovicích, který zaměstnává asi 8 000 lidí a nikoho nepropouští,“ dodal s tím, že situaci do budoucna mohou změnit výsledky předčasných voleb.

Valorizace důchodů stejná pro všechny?

Diskuse s prezidentem začala dotazem k novelizaci zákona, která má změnit podmínky pro život lidí s postižením. „Ujistil jsem nedávno předsedu Senátu, že zákonná opatření, která Senát schválí, podepíši i já. Když už mluvíte o zdravotně postižených, dovolte mi říci, že daleko problematičtější než novela zákona jsou vyhlášky bývalého ministra práce a sociálních věcí pana Drábka. Abych nemluvil příliš dlouho, sděluji Vám, že kdybyste přišel o nohu a byl schopen s protézou ujít 200 metrů, tak přijdete o příspěvek na invaliditu. Uvádím to jako konkrétní příklad těch zákonů, které bych nikdy nepodepsal,“ vysvětlil Zeman.

Obyvatele pak zajímala také problematika zneužívání sociálních dávek nebo výše důchodů. „Minulá vláda prokazatelně přijala zákon, podle kterého budou k 1. lednu příštího roku valorizovány starobní důchody o závratnou částku 45 korun měsíčně. Blahopřeji všem starobním důchodcům včetně sebe sama. Ne každý starobní důchodce je prezidentem, takže si to nemůže vynahradit, i když jak víte, třetinu svého platu dobrovolně odevzdávám na splácení státního dluhu,“ uvedl Zeman.

„Co navrhují? Začněme s jednoduchým opatřením, které neznamená velké finanční prostředky. Valorizace zatím probíhá tak, že čím vyšší důchod máte, tím více na valorizaci dostanete, protože se to počítá procentem z minulého důchodu. Tím se rozevírají nůžky mezi lidmi, kteří mají nižší a vyšší důchod. Není nic jednoduššího než valorizovat důchody stejnou částkou pro všechny. To pomůže zejména lidem s nižšími důchody,“ uvedl prezident s tím, že vše souvisí také s nastartováním růstu ekonomiky a při stanovení výše valorizace je potřeba brát v potaz inflaci a průměrnou mzdu.

Léky by mohly být levnější

Lidé se dotazovali také na výši nemocenské do budoucna nebo na cenu léků. „Beru léky na cukrovku, ale na to se asi neptáte. Prozradím vám sladké tajemství. Dvě třetiny ceny léků tvoří tak zvané patentové poplatky, to znamená poplatky vybírané zahraničními farmaceutickými firmami,“ uvedl Zeman. Řešením by bylo podle jeho slov předepisovat také léky, u kterých už patentová ochrana skončila.

Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje navštívil prezident také město Karviná nebo obec Petrovice. Třetí a poslední den věnuje návštěvě sídla společnosti Hyundai a měst Kopřivnice a Fulnek. 

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…