Zeman před publikem přiznal: Když jsem byl v Číně, udělal jsem chybu...

13.01.2015 17:24

REPORTÁŽ Tentokrát to byli Chrudimští, kteří se mohli ptát prezidenta Miloše Zemana na jeho názor. Během svých cest po Pardubickém kraji navštívil právě Chrudim, v níž společně s hejtmanem Martinem Netolickým a starostou Petrem Řezníčkem proběhlo setkání s veřejností v úterní poledne. Ve zdejším sále takzvané Chrudimské besedy na něj čekaly na čtyři stovky diváků, v první řadě dokonce několik se zelenými kartami s nápisem "Jsme s Vámi!".

Zeman před publikem přiznal: Když jsem byl v Číně, udělal jsem chybu...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Chrudimi

Na začátku prezident tradičně připomněl, že není příznivcem extra dlouhých proslovů. Poznamenal ale, že sice Fidel Castro mluvil šest, sedm hodin, a přesto vládl Kubě čtyřicet let, takže na těch dlouhých proslovech něco bude. Pochválil také starostu a hejtmana za přebytkové rozpočty. "V kraji je to přebytek půl miliardy a přitom loni dokázal vynaložit dvě miliardy korun na investice. Srovnejte to s tím, že stát má stomiliardový schodek. Ptám se, když to dokáží hejtman i starosta, proč to nedokáže stát. Odpověď je příšerně jednoduchá. Česká republika je v míře daňových podvodů na jednom z posledních míst a každý rok klesáme, takže situace se nezlepšuje, ale naopak zhoršuje,“ řekl prezident Zeman. Podle něj leží v tomto okamžiku na Státním fondu dopravní infrastruktury bez užitku osmdesát milionů korun. Podotkl, že v minulém roce jsme nepostavili ani jeden jediný kilometr dálnice i přes připravené projekty a koupené pozemky.

Pogratuloval také městu Chrudim k vytvoření rekordu. "Podařilo se vám být městem, které nejdéle sestavovalo svoji koalici,“ připomněl. Následovaly otázky z publika, jako první tradičně dostal slovo člověk s opačným názorem: "Chtěl jsem se zeptat, jestli někdy chybujete? Mně to přijde, že jste dokonalý a nikdy jste nepřestřelil, jako třeba já. Neslyšel jsem od vás slovo chyba,“ řekl muž ze zadních řad. Odpověď Miloše Zemana následovala. "Evidentně nesledujete sdělovací prostředky, k čemuž vám blahopřeji, protože si uchováváte duševní zdraví. Kdybyste mě sledoval nejméně v poslední době, tak byste zjistil, že jsem přiznal minimálně dvě chyby a za obě jsem se omluvil,“ sdělil Zeman a pokračoval.

"Ta první chyba je staršího data. Jednou na schůzi starých sociálních demokratů - a to bylo ještě v době, kdy jsem byl předsedou sociální demokracie - si stěžovali na stranické legitimace, které mají nedůstojnou formu. Tehdy jsem řekl: Až vyhrajeme volby, budeme stranické legitimace sociální demokracie vázat do kůže členů ODS. A byla to jedna z největších pitomostí, co jsem kdy v životě řekl, už pět minut potom jsem se zastyděl a moderátorovi se omluvil,“ vzpomínal prezident. Jako druhou chybu uvedl rozhovor na téma Čína. "Když jsem byl v Číně, prohlásil jsem, že se od Číny musíme učit, jak stabilizovat společnost, a řekl jsem, že tento výraz měl dva výklady. První, že musíme přenést čínské zkušenosti do České republiky, což je naprostý nesmysl. Druhý, který jsem pak upřesnil, že musíme studovat, jak Čína stabilizovala svoji společnost už kvůli jednání s čínskými partnery, abychom jim rozuměli,“ vysvětlil Zeman.

"Nebudu mluvit o chybách při výběru partnerek, ale mohu říci, že jsem už dvacet let šťastně ženatý,“ dodal prezident. Další dotaz z hlediště zněl od dámy v první řadě se zelenou cedulí "Jsme s Vámi!". Zajímala se o projekt splavnění Labe, proti kterému protestují ekologové. Miloš Zeman stejně jako předchozí den na setkání s veřejností v Přelouči podpořil tuto vodní stavbu a upozornil na její výhody, jako jsou pracovní místa. Na další otázku ohledně energií odpověděl, že za naftu i plyn platíme v dolarech a problém způsobuje klesající koruna. "Kdybychom vstoupili s tímto umělým kurzem do eurozóny, vše zhruba o šest procent zdraží. A proč to Česká národní banka dělá? Jsem cynik, a každá instituce se snaží vyklíčovat co nejširší pole působnosti. Kdybychom vstoupili do eurozóny, přejdou kompetence na Evropskou centrální banku ve Frankfurtu, takže ČNB vytvořila takové podmínky, aby pro nás vstup byl nevyhodný a abychom na něm prodělali pět až šest procent,“ vysvětlil prezident Zeman svůj názor.

Poslední dotaz se týkal výzvy červených karet. Prezident kritizoval, že jejich demonstrace trvala několik minut. „Kdyby lidé sedmnáctého listopadu zdvihali červené karty pár minut, také by se jim nic nestalo. Je to taková líná statečnost, organizovat dvouminutovou demonstraci. S humorem jsem jim řekl, že chápu jejich protest proti kartě Opencard, která je také červená, a chápu jejich protest proti miliardovým ztrátám v projektu. Byl to vtip a pochopili ho i všichni přítomní novináři. Jediní, kdo ten vtip nepochopili, byli organizátoři. Později vydali výzvu s vysvětlením, že nejde o Opencard, ale o protest proti prezidentovi. Tak jsem si pomyslel cosi o jejich inteligenci,“ dokončil odpověď Zeman.

Na konci tradičně zavěsil na městský prapor prezidentskou stuhu, zapsal se do pamětní knihy města a přijal dárky od města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…