Zeman před velvyslanci: Měli bychom se více zapojit do misí OSN

27.08.2013 16:17

Česká republika by se mohla víc zapojovat do mírových misí OSN, české jednotky by mohly působit na Golanských výšinách mezi Sýrií a Izraelem. V souvislosti s vývojem v Sýrii, sužované občanskou válkou, to dnes před velvyslanci řekl prezident Miloš Zeman. Aktuálně hrozí Sýrii vojenský úder, podle agentury Reuters o tom Západ informoval syrskou protivládní opozici.

Zeman před velvyslanci: Měli bychom se více zapojit do misí OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Rakousko nedávno oznámilo, že kvůli zhoršení bezpečnostní situace odvolá své členy z pozorovatelské mise na Golanech (UNDOF).

Zeman vyzývá k větší aktivitě v rámci OSN

"Vzhledem k tomu, že situace v Sýrii je poněkud nepřehledná, myslím si, že zaplnění toho bezpečnostního vakua českými jednotkami může výrazně zvýšit prestiž ČR," uvedl Zeman v projevu před diplomaty.

Izrael obsadil syrské Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé v misii UNDOF.

"Bylo by velmi užitečné, aby se ČR intenzivněji než dosud zapojila do mírových misí OSN, a to například účastí českých jednotek na Golanských výšinách," podotkla hlava státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…