Zeman předal vyznamenání. A hovořil o lidech, kteří slovy zakrývají, že za nimi není žádné dílo

28.10.2013 21:40

Prezident Miloš Zeman v pondělí večer předal státní vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu. V projevu vyzdvihl životní příběhy, které mají všichni ocenění za sebou. Cesta žádného z nich prý nebyla od začátku strmá, ale museli mnohdy čelit chybám, zraněním, ale také pomluvám těch, za nimiž není žádné dílo.

Zeman předal vyznamenání. A hovořil o lidech, kteří slovy zakrývají, že za nimi není žádné dílo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na úvod projevu Zeman hovořil o T. G. Masarykovi. Ten podle něj svými myšlenkami a svou prací narušoval takzvaný hlavní proud. „Byl to člověk, který se postavil proti převládajícímu myšlení, až už to byla hilsneriáda, rukopisná falza nebo tzv. Záhřebský proces. Člověk, kterému většinová populace vytloukla okna z jeho bytu a kterého studenti při jeho přednáškách vypískali. Člověk, který v 65 letech odešel do exilu. Odešel do exilu se svým snem, se snem samostatnosti Československa a tento sen se téměř všem takzvaně realistickým politikům zdál jako něco naprosto nesmyslného. Přesto tento sen zvítězil,“ řekl prezident.

Pokud jsme v zajetí vlastních myšlenek, tak...

Poté hovořil o těch, kterým se rozhodl udělit státní vyznamenání. „Jsou to lidé různých profesí, ale jedno je spojuje – zanechali za sebou dílo, za kterým, pokud se ohlédnou, něco zůstává, jako veliká stopa v dějinách, nikoliv jako stopa v písku,“ objasnil Zeman. „Jsou to mimo jiné tři intelektuálové, kteří mimochodem v prvním kole prezidentské volby hlasovali pro mého protikandidáta a jejichž myšlenky mě vždy rozzuřovaly, ale není nic cennějšího než názor oponenta, který vás nutí k přemýšlení. Jak říkal Masaryk: ‚Myšlení bolí.‘ A pokud jsme v zajetí svých vlastních myšlenek a nenasloucháme názorům svých oponentů, pak zákonitě degenerujeme a stáváme se spíše fosilií než aktivně uvažujícím člověkem,“ prohlásil také Zeman.

U žádného z vyznamenaných podle něj nebyla strmá kontinuální cesta na vrchol. „Byly zde vzestupy a pády, byla zde zranění a chyby. Vždyť i Tomáš Baťa ve svém životě třikrát zbankrotoval, než se stal tím, čím byl. Nevěřím příliš těm, kdo ve svém životě neutrpí žádný šrám, protože i šrámy patří k životu.Ale jsou šrámy, které si zasazujeme svými vlastními chybami a jsou rány, které nám zasazují druzí," podotkl Zeman.

Závistivé pomluvy komentátorů

A pokračoval: „A mnoho z vyznamenaných muselo čelit nejrůznějším druhům závistivých pomluv těch, kterým říkám komentátoři. Komentátor je člověk, který s hněvem a nenávistí popisuje dílo druhých, aby zakryl, že za ním samotným žádné dílo není. A právě proto pokládám za svou čest, že se mohu s úctou sklonit před lidmi, kteří těmto pomluvám odolávají," sdělil také Zeman.

Chvíli nato udělil Řád Tomáše Garrigue Masaryka filozofovi Erazimu Kohákovi a divadelnímu umělci Jiřímu Suchému. Dále udílel medaile Za zásluhy. Těch bylo celkem 27 a získal ji například filozof Václav Bělohradský, herečka Jiřina Bohdalová, kytarista Lubomír Brabec, bývalý šéf JZD Slušovice František Čuba, sociolog Jan Keller, klarinetista Felix Slováček nebo herec Lubomír Lipský.

Celý projev prezidenta k dispozici ZDE.

Udílení předcházely kontroverze

Udílení vysokých státních vyznamenání u příležitosti oslav 95. výročí vzniku republiky však poznamenala řada kontroverzních událostí. Hudebník Vladimír Mišík předem odmítl ocenění od prezidenta převzít s odůvodněním, že nesouhlasí s některými jeho kroky. Na Hrad také nedorazila drtivá většina rektorů vysokých škol kvůli tomu, že Zeman nechtěl pozvat dva jejich kolegy. Kromě toho Konfederace politických vězňů letos poprvé nenavrhla na vyznamenání své kandidáty, protože nesouhlasí s prezidentovým vztahem ke komunismu. Kontroverze vyvolalo třeba to, že mezi oceněnými byl právě i někdejší člen KSČ a šéf zemědělského družstva ve Slušovicích František Čuba.

Slavnostního aktu se nezúčastnil také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jak uvedla ČTK, bylo to proto, že se chtěl raději věnovat lidem, kteří ho přišli podpořit na dnešní demonstraci. Ta se uskutečnila v Praze za účasti senátora Jiřího Dienstbiera, odborářského šéfa Jaroslava Zavadila a Karla Březiny poté, co byl Sobotka v neděli vyzván předsednictvem strany k rezignaci - oficiálně kvůli nelichotivému volebnímu výsledku, a zároveň byl odvolán z vyjednávacího týmu pro sestavení vlády.

Zeman předával vyznamenání poprvé. Významné osobnosti naposledy odměnil vloni jeho předchůdce Václav Klaus. Ten ocenil celkem dvaadvacet osobností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…