Zeman přednesl světu radikální návrh, jak zatočit s teroristy

27.01.2015 11:22

Islámský stát má obdobnou povahu, jako mělo nacistické Německo. A nejen příslušníkům různých náboženství a ateistům, ale i muslimům hrozí ze strany Islámského státu „super holokaust“, jehož oběťmi by mohly být stovky milionů lidí. V projevu na konferenci Let my people live to dnes uvedl prezident Miloš Zeman. Navrhl, aby pro boj s Islámským státem byly vytvořeny mezinárodní jednotky, které by byly tvořeny přinejmenším vojáky států, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN.

Zeman přednesl světu radikální návrh, jak zatočit s teroristy
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Chocni při setkání s občany

V úvodu proslovu se Zeman zamyslel nad tím, jak ve 30. letech Adolf Hitler fascinoval tehdejší intelektuály. Jako příklad uvedl to, že prvorepublikový uznávaný novinář Ferdinand Peroutka v časopisu Přítomnost vydal článek s titulkem „Hitler je gentleman“. A tentýž novinář po Mnichovské dohodě prý napsal „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme zpívat s vlky“. A dokonce i pozdější britský premiér Winston Churchill v roce 1939 napsal Hitlerovi „Kdyby můj národ postihla katastrofa, přál bych si, aby v jeho čele stál muž s vaší vůlí“.

Holokaust začíná první lavičkou v parku, na kterou si nesmí sednout Žid

Zeman také upozornil na to, že holokaust začíná snahou o vytěsnění jakékoliv menšiny ze společnosti. „V tomto smyslu holokaust začíná první lavičkou v parku, na kterou si nesmí sednout Žid. Plynová komora je teprve dovršením, nikoli začátkem tohoto holokaustu,“ poznamenal prezident.

Vyjádřil obavy z toho, že je možná recidiva holokaustu. Ta by tentokrát nezahrnula „jen“ šest milionů Židů, ale příslušníky řady vyznání, ateisty, a dokonce i muslimy. „Právě proto bych chtěl uvítat, že se umírněné arabské země připojily k válce proti Islámskému státu. Tento často podceňovaný stát má obdobnou povahu, jako mělo nacistické Německo počátkem třicátých let,“ uvedl Zeman.

Hrozí nám super holokaust

Podle jeho názoru nám hrozí „super holokaust“, jehož oběťmi budou stovky milionů lidí. „Chtěl bych citovat výrok jednoho z vojenských velitelů IS: ,Zabijeme sto, dvě stě nebo pět set milionů lidí, nám je to jedno´.“ Tato výhrůžka zabíjením se týkala i muslimů. Nevím, kdo z vás viděl mapu Islámského chalífátu do roku 2020. Tehdy by měl zabírat půlku Evropy, půlku Afriky a velkou část Asie,“ uvedl prezident a pokračoval: „Řeknete si asi, že autorem této mapy je blázen. A budete mít pravdu. Hitler byl také blázen, přesto se jeho vize zotročené a Juden frei Evropy téměř naplnily,“ upozornil Zeman.

Zdůraznil, že proti mezinárodnímu terorismu nelze bojovat pouze na úrovni národních států nebo „poněkud pokryteckými demonstracemi a verbálními protesty“. V tomto případě se znovu vrátil do historie, když uvedl, že kdyby v roce 1936 během obsazení demilitarizované zóny v Porýní hitlerovským Německem reagovaly britské a francouzské jednotky, nebyl by holokaust a nebyla by druhá světová válka.

Masivnímu vyvražďování zabrání jen akce vedená na mezinárodní úrovni

„Máme-li zabránit masivnímu vyvražďování lidí, potřebujeme akci vedenou na mezinárodní úrovni,“ konstatoval prezident. Podle jeho názoru by vojáky do této mezinárodní jednotky měli vyslat všichni stálí členové Rady bezpečnosti OSN. Tato jednotka by v zárodku likvidovala výcvikové tábory teroristů. Využívala by moderních technických prostředků, například bezpilotních letadel. „Celé mezinárodní společenství by se spojilo proti svému úhlavnímu nepříteli,“ zdůraznil prezident.

V závěru si posteskl, že nám chybí odvaha a že podléháme tomu, čemu se ve 30. letech říkalo appeasment. Totiž tomu, že teroristická hnutí lze edukovat. „Hitler nás edukoval plynovými komorami. Obávám se, že než začneme vážně uvažovat o mezinárodní síle rychlého nasazení, bude třeba ještě řady teroristických útoků, než si veřejnost uvědomí, že s teroristy se nevyjednává, ale bojuje,“ dodal Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …