Zeman překazil společnosti Goldman Sachs plány s RPG byty, píše novinář Best

25.09.2013 16:10

Prezident Miloš Zeman v úterý vyzval miliardáře Zdeňka Bakalu, aby „primárně nabídl“ svých 44 tisíc ostravských bytů zdarma veřejnosti. Podle amerického novináře Erika Besta tak dal nový význam finančnickému termínu „initial public offering“ (IPO - primární veřejná nabídka akcií) a vzal vítr z plachet společnostem Goldman Sachs a JPMorgan.

Zeman překazil společnosti Goldman Sachs plány s RPG byty, píše novinář Best
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Podnikatel Bakala plánoval klasickou IPO – uvést nové emise akcií na burzu. To potvrzují i slova ředitele RPG byty Tonyho Aksiche, který v červnu prohlásil, že k IPO jeho realitní společnost dojde do tří let.

RPG se už připravila na primární nabídku a vydala obligace za 400 milionů

RPG jako přípravu na IPO vydala v dubnu obligace za 400 milionů eur, z čehož kolem 330 milionů bude podle Besta použito na výplatu dividend Bakalovi a jeho společníkům.

Best na svých stránkách tuto operaci označil jako „Legální tunelování OKD byty“ a srovnával to se způsobem, jakým Bakala před uvedením OKD na akciový trh vytáhl ze společnosti na dividendách 1,5 miliardy korun.

Teď z IPO nic nebude, zasáhl Zeman

Americký novinář tvrdí, že si společnosti Goldman Sachs a JPMorgan možná chtěly zajistit mandát realizovat lukrativní IPO, a tak nabídly Bakalovy výhodné podmínky pro obligace RPG.

Podle Besta by ale nyní byl z IPO propadák vzhledem k tomu, že horníci přicházejí o práci a Zeman naznačuje možnost znárodnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…