Zeman překvapil návštěvníky zámku. Přišel si poslechnout šéfprotokolistu Forejta

03.09.2016 17:36

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt čas od času působí v roli průvodce na zámku v Konopišti. Rád přistoupil na to, že na zámku bude občas k dispozici, protože se velmi zajímá o historii. Především o rod Habsburků a poslední příslušníky jejich rodu. O jeho výklad je prý obrovský zájem. Při poslední prohlídce však návštěvníci zámku zůstali jako opaření. Přišel mezi ně prezident republiky Miloš Zeman.

Zeman překvapil návštěvníky zámku. Přišel si poslechnout šéfprotokolistu Forejta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Server Aktuálně.cz informoval o tom, že návštěvníci zámku Konopiště zažili šok. Průvodce Forejt všechny přivítal a pak oznámil, že se k nim připojí zvláštní host. Pak se otevřely dveře a vešel prezident Zeman. Spolu s dalšími návštěvníky si vyslechl Forejtův výklad, občas položil nějakou otázku a pak zase odešel.

Oproti jiným návštěvníkům měl výhodu v tom, že mohl při Forejtově výkladu sedět. Nemusel navíc lístky na Forejtovu prohlídku shánět celé měsíce předem. Příliš nepřekvapí, že měl ještě jedno privilegium. I na zámku ho doprovázela ochranka. Její členové trvali na tom, že si předem projdou prohlídkovou trasu, jestli na prezidenta někde nečíhá útočník či jiné nebezpečí.  

Forejt ale neměl žádné výhody, když se jednalo o tom, zda se stane průvodcem. „Má k historii hluboký vztah a obrovské znalosti. Zejména jsou mu blízké postavy Františka Ferdinanda a císaře Františka Josefa,“ uvedla na Forejtovu adresu kastelánka zámku Jana Sedláčková. „Samozřejmě jsem ho přezkoušela, bez toho nebylo možné, aby prováděl. Nemá žádné výhody,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…