Zeman při návštěvě arabských zemí navštíví i mešitu

04.02.2015 20:22

Prezident Miloš Zeman během své cesty do Jordánska a Spojených arabských emirátů (SAE) příští týden navštíví mešitu, protiteroristické centrum a skalní město Petra. Setká se s předními představiteli obou zemí a zúčastní se podnikatelských seminářů. Se Zemanem se na zahraniční cestu vydá i jeho manželka Ivana. Vyplývá to z předběžného programu cesty, který poskytl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Českého prezidenta jako obvykle během cesty doprovodí podnikatelská delegace.

Zeman při návštěvě arabských zemí navštíví i mešitu
Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Popisek: Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holocaustu

Zeman svou cestu na Blízký východ a na Arabský poloostrov zahájí v pondělí, kdy přiletí do Ammánu, hlavního města Jordánska. Oficiální program má ale naplánován až na úterý. Setká se se zástupci české lékařské mise, kteří byli do země vysláni na pomoc syrským uprchlíkům, a zúčastní se slavnostní recepce pořádané českým velvyslancem. Chybět nebude ani jeho tradiční účast na česko-jordánském podnikatelském semináři. Odpoledne si pak prohlédne skalní město Petra, které je zařazeno na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Zeman má připraveno na svou cestu jedno překvapení

Ve středu se český prezident setká s předními představiteli jordánského království včetně krále Abdalláha II. a předsedy vlády Abdalláha Ansúra. Na závěr jordánské návštěvy se Zeman u mauzolea pokloní památce jordánských králů.

Podle ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta má Zeman připraveno na svou cestu jedno překvapení, které představí až v jejím průběhu. Připomene také "méně viditelné" historické vztahy Česka a Jordánska.

Do Abú Zabí, hlavního města Spojených arabských emirátů, česká hlava státu dorazí ve středu večer. Ve čtvrtek dopoledne ve městě slavnostně otevře novou budovu českého zastupitelského úřadu a poobědvá s korunním princem Abú Zabí Muhamedem bin Zajdem Nahajánem. Ten je druhým nejvýše postaveným představitelem státu a následníkem současného prezidenta. Podle Forejta zastupuje prezidenta SAE v případě indispozice. V poslední době se zahraničním návštěvám věnuje výlučně on, poznamenal Forejt.

Zahraniční cestu se Zemanem tentokrát absolvuje i jeho manželka Ivana

V plánu je také setkání se zástupcem vlády SAE. Stejně jako v Jordánsku se Zeman zúčastní podnikatelského semináře a slavnostní recepce pořádané velvyslancem. Cestu po arabských zemích Zeman zakončí v pátek návštěvou protiteroristického centra Hidája a prohlédne si mešitu šajcha Zajda a tamní mauzoleum.

Zahraniční cestu s Zemanem tentokrát absolvuje i jeho manželka Ivana. Při říjnových a listopadových návštěvách Číny, Tádžikistánu a Kazachstánu českého prezidenta nedoprovázela, naposledy se první dáma účastnila zářijové návštěvy Paříže.

Podle Ovčáčka bude Zeman s představiteli Jordánska a SAE řešit bezpečnostní otázky, které se týkají Islámského státu. Ten český prezident dlouhodobě kritizuje a označuje za hlavní světové nebezpečí. Jordánsko i SAE se zapojily do spojenecké operace proti radikálům. Extremisté v úterý zveřejnili video s brutální vraždou jordánského pilota. Zeman chce podle svého mluvčího mluvit i o mírovém řešení v regionu v souvislosti se syrskou krizí nebo o výsledcích takzvaného arabského jara.

Důležitou součástí cesty mají být i ekonomické záležitosti. Spojené arabské emiráty jsou podle Ovčáčka finanční branou pro tři čtvrtiny ekonomických vztahů v oblasti a Jordánsko označil za důležitý stabilizační faktor regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…