Zeman při rozhovoru pro PL promluvil k aktuální tahanici o termín voleb

20.04.2016 17:37

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci k ukončení návštěvy středních Čech neoficiálně oznámil termín konání krajských a senátních voleb na 14. a 15. října. Ministr vnitra však žádá o změnu termínu, jinak by hrozilo jejich napadení u soudu. Prezident v rozhovoru ParlamentnímListům.cz jako prvním řekl, že termín rád změní.

Zeman při rozhovoru pro PL promluvil k aktuální tahanici o termín voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle názoru expertů Ministerstva vnitra se musí krajské volby konat do čtyř let od konání předchozích, tedy nejpozději 7. a 8. října, jinak by hrozilo, že volby budou napadány u soudu a jako celek prohlášeny za neplatné. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček již novinářům řekl, že prezident rád termín změní.

Pro ParlametníListy.cz to exkluzivně okomentoval přímo prezident republiky. Na základě čeho původně prezident původně oznámil pozdější termín? „Konala se porada s poslanci a senátory za Středočeský kraj a ti se přimlouvali za tento termín voleb, to znamená 14. a 15. října, konkrétně zejména poslankyně Věra Kovářová. Já jsem se jim snažil vyhovět. Předpokládal jsem, že to mají ověřeno a omlouvám se, pokud jsem se o týden spletl. Řečeno slovy klasika: týden sem, týden tam. Pokud je to skutečně tak, že by zastupitelstvo nemohlo vykonávat asi dva dny svoji funkci, klidně termín posunu o jeden týden dopředu,“ řekl k tomu Miloš Zeman.

„Jenom bych chtěl upozornit, že podle zákona vykonává funkce Rada kraje, protože ta vykonává tyto funkce až do doby svolání nového zastupitelstva. Takže nic by se nestalo. Měl jsem dojem, že poslanci a senátoři měli s tímto návrhem snahu trošku o týden prodloužit volební kampaň. Já bych jim rád vyhověl, ale pokud bych tím porušil zákon, byť v rozsahu tří dnů, tak velice rád své rozhodnutí, které je ostatně předběžné, změním a volby vyhlásím o týden dřív,“ dodal prezident Zeman pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…