Zeman přijel do Vietnamu. Večer půjde do pivnice

06.06.2017 13:38

Zrušení krátkodobých turistických víz pro Čechy. To je jednou z priorit návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Vietnamu. Do Hanoje prezidentský pár dorazil v úterý dopoledne, krátce poté Zeman promluvil na česko-vietnamském podnikatelském fóru, kde došlo k podpisu několika smluv.

Zeman přijel do Vietnamu. Večer půjde do pivnice
Foto: Radim Panenka
Popisek: Přílet prezidenta ČR Miloše Zemana a jeho doprovodu do Vietnamské socialistické republiky

Vietnam a Kazachstán. Do těchto dvou zemí zamířil prezident Miloš Zeman. V Hanoji, vietnamské metropoli zachájil státní návštěvu, jejíž program vyvrcholí ve středu přijetím u vietnamského prezidenta se všemi poctami.

Miloš Zeman ovšem nezahálel ani dnes. Program mu začal prakticky ihned po příletu do Hanoje. Mimochodem samotný let z Prahy trval zhruba 15 hodin s mezipřistáním v indickém Nové Dillí.

V úterý odpoledne promluvil prezident před stovkami českých a vietnamských podnikatelů. Prezident vyzdvihl Vietnamce jako pracovité spoluobčany, neboť jich v Česku žije hodně.

Podle svých slov ale nerozumí tomu, proč ještě mezi Prahou a Hanojí nelétá přímá linka. Přitom Vietnam s Českem hojně spolupracuje a mnoho lidí by tuto přepravu využilo.

„Nemůžeme být spokojeni s dosavadním stavem našich vztahů, když vidíme některé mezery, které se dosud nepodařilo zaplnit. Proč neexistuje přímá linka mezi Hanojí a Prahou? Nebo si snad myslíte, že by tato linka nebyla zaplněna?“ položil řečnickou otázku prezident Zeman.

Zásadní je podle Zemana také zrušení krátkodobých víz pro české občany. Vietnam už je totiž dříve zrušil třeba s Francii nebo Německem. „Je snad Česká republika něco méně než Francie či Německo? Je k vám méně přátelská?“ tázal se Zeman, který k řečnickému pultíku frajersky došel bez hůlky.

„Počet vietnamských studentů na českých vysokých školách se zhruba zdesetinásobil. S obdivem sledujeme také váš hospodářský růst. Posunuli jste do pozice země se střední ekonomickou úrovní, což znamená, že se ve vaší zemi vytvořila střední třída.

Prezident Zeman také Vietnamcům nabídl služby českého zbrojního průmyslu, kde podle něho neexistují žádná omezení nebo embarga. Zeman v projevu označil Česko za zbrojní velmoc.

České podnikatele Vietnam evidentně láká. Spolu s prezidentem na návštěvu českých byznysmenů dorazilo několik desítek. Stejně jako do Číny pro ně bylo pro velký počet vypraveno druhé vládní letadlo.

Miloš Zeman má ještě v plánu se během úterního večera v Hanoji vypravit do tradiční české pivnice, kde by se měl setkat s krajany a Vietnamci, kteří v Česku pracovali nebo studovali. Ve středu bude prezident přijat vietnamským prezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…