Zeman přilákal do Prahy čínské bankéře. A v pondělí půjde s miliardářem Kellnerem k prezidentovi

26.10.2014 13:06

REPORTÁŽ V pondělí vyvrcholí státní návštěva prezidenta Miloše Zemana v Číně přijetím u prezidenta Čínské lidové republiky. Jak ParlamentnímListům.cz potvrdil vysoce postavený člen české delegace, přijetí se spolu s prezidentem zúčastní i Petr Kellner, nejbohatší Čech a majitel skupiny PPF.

Zeman přilákal do Prahy čínské bankéře. A v pondělí půjde s miliardářem Kellnerem k prezidentovi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Ta se v posledních letech pokouší o expanzi do Číny především se svou společností na splátkové půjčky Home Credit.

Přelomovou čtyřdenní návštěvu nejlidnatější země světa zahájil prezident již v pátek v západočínském městě Čcheng-tu a skončí v pondělí v metropoli Pekingu. Tam bude hlava státu ve Velkém lidovém paláci přijata svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

V rámci delegace, kterou prezident Zeman povede, se přijetí u hlavy čínského státu dostane i Petru Kellnerovi. Miliardář, který je s odhadovaným majetkem více než deseti miliard dolarů, nejbohatším Čechem, se k delegaci připojí až před setkáním. Do Pekingu by kvůli tomu měl přiletět soukromým letounem. Informaci ParlamentnímListům.cz sdělil za příslib anonymity vysoce postavený člen české delegace.

Petr Kellner má v Číně již řadu let významný byznys. Jeho úvěrová společnost Home Credit, která se prosadila již v Rusku, zde vloni dostala povolení k podnikání na celém území. Již několik let přitom úspěšně působí v provincii Tianjin.

Nejbohatší Čech tak dostane možnost ještě více posílit svou expanzi ve východní zemi, o kterou se dlouhodobě snaží. Jeho společnost PPF má široké portfolio především finančních a telekomunikačních služeb a právě Home Credit bývá označován jako jeho „vlajková loď“. Kromě toho je například většinovým vlastníkem mobilního operátora O2 Telefonica.

Čínští bankéři do Prahy

Významným úspěchem Zemanovy návštěvy v Číně by měl být i podpis dohody mezi českou finanční skupinou J&T a společností CEFC. Jejímu podpisu by prezident měl přihlížet osobně. Za třicetiprocentní podíl ve společnosti, která je známá například svými aktivitami v Energetickém a průmyslovém holdingu nebo vlastictvím fotbalové Sparty, by měla čínská společnost, zabývající se kromě finančnictví též energetikou, zaplatit bezmála 19 miliard korun.

Spolupráce by měla přinést české firmě doposud nevídané možnosti, a to jak ve středoevropském regionu, kam se Číňané snaží proniknout, tak přímo v Číně. Smlouvu letí do Pekingu podle informací ParlamentníchListů.cz podepsat místopředseda představenstva J&T Dušan Palcr.

Zdařilo se i nedělní česko-čínské byznys forum, které se konalo na půdě Bank of China. Tato třetí největší banka v Číně by na základě dlouhodobých jednání měla nejpozději v příštím roce otevřít svou pobočku v České republice.

Náměstek ministra financí Martin Pros uvedl, že o této možnosti se jedná již delší dobu, ale aktivita prezidenta Zemana její realizaci velmi pomohla. „S předsedou Bank of China jsme si na to podali ruce a shodli jsme se, že je to totéž, jako bychom podepsali smlouvu,“ řekl k tomu v Pekingu českým novinářům sám prezident Miloš Zeman.

Náměstek Pros pak doplnil, že bude nezbytné dořešit technické detaily vstupu a především získat licenci od České národní banky. Problémy se ale neočekávají, už proto, že Bank of China již působí v Polsku a Maďarsku.

Více o společnosti PPF a Petru Kellnerovi si u nás přečtěte ZDE

Pro ParlamentníListy.cz pak Martin Pros uvedl, že působení na českém finančním trhu bude pro čínskou banku ještě výhodnější než na trhu polském a maďarském. Proto prý nehrozí, že by si Číňané otevření pobočky rozmysleli.

Prezident Miloš Zeman dále také v Pekingu zaujal výzvou, aby členské země Evropské unie zrušily pro obyvatele Číny vízovou povinnost.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…