Zeman přivedl opilé ovce, ale možná nás vyléčí. Pravice zradila důvěru, píše novinář Brož

01.08.2013 8:00

Demokracie v Česku je ohlodána na kost. Z jedné strany zastánci tzv. parlamentní demokracie, z druhé strany prezidentem Milošem Zemanem, pro jehož typ režimu lze použít výraz "zemanokracie". Ani jedna ze stran ale nepůsobí důvěryhodně, píše přispěvatel Britských listů Josef Brož.

Zeman přivedl opilé ovce, ale možná nás vyléčí. Pravice zradila důvěru, píše novinář Brož
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Obě strany prý připomínají až příliš loutky v cizí režii. Jedni působí jako šašci, druzí dojmem zešílevších klaunů, píše na stránkách Britských listů publicista, novinář a kritik Josef Brož. "Vláda Jiřího Rusnoka, jak ji nabídl veřejnosti prezident, připomíná stádo opilých ovcí, řídící se oním biblickým: Pán je můj pastýř, nic nepostrádám..." píše publicista ve svém článku.

Výchozím bodem rozpadu demokracie je podle přispěvatele Britských listů údobí vlád Petra Nečase (ODS) a jeho rozpočtové "nesnesitelnosti", které se vyznačovalo škrty a krocením "ďábelského" deficitu, který v rukou bratra Miroslava Kalouska (TOP 09) připomínal pětihlavého pekelného psa, píše Brož.  

Nyní prý už nelze mluvit jen o "blbé náladě" ve společnosti, nově je přítomná celková bezvýchodnost. Demokracie v podání Nečase se prý zdrcla už dávno, odchodem Václava Klause prý ale ztratil premiér půdu pod nohama.

Zeman využívá slabost politiků

Návrat Miloše Zemana do vrcholné politiky je zatím podle Brože dělostřeleckou přípravou. "Pouze starý ještěr ví, kam se ohnat svým ocasem," píše. Hysterie, která se spustila s jmenováním Rusnokovy vlády, přitom prý zastírá fakt, že Zeman pouze využívá slabosti politické třídy závislé na hypotékách a jiných úvazcích. Jak jinak si totiž podle publicisty vysvětlit, proč na protest proti Zemanovu "neústavnímu postupu" nepodali všichni jako jeden muž demisi.

I když pravděpodobně došlo ke zradě důvěry, a tím také ve výsledku ztrátě demokratické legitimity celé vlády, což byl hlavní důvod jejího pádu, ani režim "zemanokracie" nepůsobí podle Brože věrohodně. A to ani přesto, že se Zeman chová mnohem umírněněji, než by se dalo očekávat.

Přesto prý může prezident paradoxně stanout na počátku reformy samotné povahy české demokracie. Zeman může totiž připravit předpoklady pro novou nezkorumpovanou a zatím nezprivatizovanou generaci, která přijde po něm. "Vyléčí Zeman českou demokracii? Jeho léčba jistě nebude s anestezií, to by totiž byla ta největší chyba," uzavírá přispěvatel Britských listů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…