Zeman pro PL: Mynář na Hradě může zůstat i bez prověrky

25.09.2015 13:14

EXKLUZIVNĚ Pokud je současné rozhodnutí NBÚ k udělení prověrky Vratislavu Mynářovi zamítavé a kancléř neuspěje ani v odvolacích procesech, skončí sice na současné pozici, v Zemanově kanceláři ale může i nadále zůstat. „Vždycky pro něj bude na Hradě důstojné místo,“ řekl ParlamentnímListům.cz prezident Miloš Zeman.

Zeman pro PL: Mynář na Hradě může zůstat i bez prověrky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář a Miloš Zeman ve Valašských Kloboukách

Ve věci bezpečnostní prověrky vedoucího své kanceláře Vratislava Mynáře hodlá prezident Miloš Zeman dodržet své slovo a v případě neudělení prověrky na stupeň přísně tajné, o které Mynář požádal, bude muset ve funkci kancléře skončit.

Prezident ale hodlá vyčkat až na výsledky případných odvolacích řízení, které v případě negativního stanoviska Národního bezpečnostního úřadu připadají v úvahu. Pokud nakonec kancléř Mynář prověrku definitivně nedostane, ve vrcholné pozici skončí.

To ovšem neznamená, že by končil i na Hradě. Pokud bude mít zájem, dostane na Hradě jinou a důstojnou pozici. ParlamentnímListům.cz to v rozhovoru řekl prezident republiky Miloš Zeman.

„Pokud mě sám pan kancléř nebude chtít opustit, vždycky pro něj na Hradě bude důstojné místo,“ uvedl přesně Zeman.

Hlava státu pak vůbec poprvé vyjádřila významné pochybnosti o fungování Národního bezpečnostního úřadu. Objevily se úniky do médií, konkrétně do Práva, což v případě bezpečnostního prostředí není běžné, na prověřování kancléře se podílela i BIS.

Otázka na prezidenta tedy zněla, zda za tím nelze vidět tlaky či útok na jeho osobu prostřednictvím Mynáře. „Jsem přesvědčen, že takové podezření je plně zdůvodnitelné. Bezpečnostní informační služba vydala panu kancléři pozitivní osvědčení a toto pozitivní osvědčení bylo utajováno až do doby, než se dostalo do Národního bezpečnostního úřadu, ze kterého unikají informace horem dolem,“ sdělil ParlamentnímListům.cz prezident Zeman.

„Takže je to úřad, který nemá ani elementární informační ochranu. Nechť si laskavý čtenář učiní obrázek o efektivitě práce tohoto úřadu sám,“ dodal.

  • CELÝ ROZHOVOR S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…