Zeman promluví těžkým hlasem a ozve se kdákání. Komentátor Peňás ještě k výroku "tato země je naše"

04.01.2016 19:01

Prezident Miloš Zeman ve Vánočním poselství pronesl slova o tom, že tato země je naše a není a ani nemůže být pro všechny. A spustil se pokřik. Hlava státu si vysloužila hlasité pochvaly i odsuzující kritiku. Se svou troškou do mlýna přichází i novinář Jiří Peňas. Dává Zemanovi za pravdu v tom, že tato země je naše. To s sebou ale nese i řadu povinností, např. poskytnout pomoc těm, kteří jsou dočasně bez domova.

Zeman promluví těžkým hlasem a ozve se kdákání. Komentátor Peňás ještě k výroku "tato země je naše"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Většina lidí potřebuje někam patřit. Potřebují mít pocit, že někde mohou v klidu žít, vychovávat tam své děti a nikdo je z rodné hroudy nevyžene. Existují samozřejmě i výjimky – lidé, kteří se cítí doma všude tam, kde si pověsí klobouk, ale to jsou jen velmi silní jedinci nebo lidé, jež vyhnaly z jejich domova např. děsivé dějinné události.

Většina lidí, kteří nemají pocit domova, se cítí velmi nejistě, bloudí, je vykořeněná. Společenství bez domova jen přežívá ze dne na den. „Tak daleko u nás nejsme. Těžko ale říct, zda jsme na tom líp. Jsme zatím spíš ve fázi, kdy větší část obyvatelstva vesele zahýká a pak vycení výhrůžně zuby, když prezident Zeman pronese těžkým hlasem: ‚Tahle země je naše. Není a ani nemůže být pro všechny.‘ Té druhé, elitnější a menší části se zvedne žaludek a počne kvákat, že ne, že tahle země nám nepatří, že patří opravdu všem, pojďte sem, ostatní se postarají,“ píše v komentáři pro server Lidovky.cz Jiří Peňas.

Celý komentář naleznete zde.

Tahle země je tedy naše, ale podle autora ji nesmíme vnímat jako dar. Spíše jako propůjčený prostor, který musíme předat svým potomkům. Musíme se o naši zemi starat tak, abychom o ni nepřišli a zároveň abychom dokázali pomoci těm, kteří se dočasně ocitli bez domova.

„Tím, že jsme se zbavili v minulém století jejich staletých složek, aktivně Němců a pasivně židů, není naše jistota na její celé vlastnictví tak samozřejmá. Je to naše země, ale jenom v tom smyslu, že za ni bereme odpovědnost po dobu svých životů, abychom ji pak předali dalším. A případně ji propůjčili těm, kteří o svou vlast, pokud možno jen dočasně, přišli,“ zdůrazňuje Peňas.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…