Zeman: Kdybych byl pravicový prezident, řešila by se ta vajíčka jinak

28.04.2015 12:56

Kdyby se házela vejce na pravicového prezidenta, Praha 2 by postupovala jinak, řekl dnes prezident Miloš Zeman k rozhodnutí radnice druhé městské části, podle níž loňské házení vajec a dalších věcí na pražském Albertově nebylo přestupkem. Zeman to řekl na setkání se zástupci Středočeského kraje při dnešním zahájení třídenní návštěvy regionu.

Zeman: Kdybych byl pravicový prezident, řešila by se ta vajíčka jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vejce

Jde podle něj o svébytné rozhodnutí Prahy 2, která je podle prezidenta svým způsobem militantně pravicová, protože před časem odmítla jmenovat čestným občanem Františka Kriegela, jenž v roce 1968 jako jediný odmítl podepsat Moskevský protokol, který legitimizoval srpnovou okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Podle Prahy 2 házení vajec a dalších předmětů na Zemana, které odpůrci hlavy státu uskutečnili loni 17. listopadu na pražském Albertově, nebylo ani přestupkem. K tomuto závěru dospěla radnice Prahy 2, která proto vrhače nijak nepotrestala. Policie už dříve vyhodnotila, že incident nebyl trestným činem.

Starostka Černochová s rozhodnutím úředníků nesouhlasí

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) chce, aby házení vajec na Zemana prošetřil magistrát. Sama s rozhodnutím úředníků nesouhlasí, ale jako představitelka samosprávy je nemůže nijak změnit. "Jakkoli bohužel mnohdy s činy a slovy našeho současného prezidenta nemusím souhlasit, rozhodně odmítám házení vajec jako beztrestnou součást demokracie. Demokratický dialog by měl vypadat jinak," uvedla Černochová v prohlášení. Zdůraznila, že ona ani žádný jiný politický reprezentant Prahy 2 o incidentu na Albertově nerozhodoval. Házení vajec posuzoval odbor správních agend/oddělení přestupků. "Jedná se o součást státní správy, nikoliv samosprávy," uvedla Černochová s tím, že do jeho rozhodování nesmí jakkoliv zasahovat.

Vejce létala na prezidenta při odhalování pamětní desky

Při listopadovém odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu někteří vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení, osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Policie při shromáždění nikoho nezadržela. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, v jehož působnosti se Albertov nachází, následně obdrželo tři trestní oznámení, která si na průběh pietní akce stěžovala. Zastupitelství je postoupilo k prověření policii. Ta konstatovala, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu a případně i zákaz pobytu. Věc proto putovala k posouzení na radnici.

Zeman dnes nejdříve zavítal do budovy krajského úřadu na pražském Smíchově, kde se setkal mimo jiné s vedením kraje a členy zastupitelstva. Odpoledne má v plánu návštěvu kladenské nemocnice a poté pojede do Rakovníka, kde se sejde s vedením radnice a bude diskutovat s lidmi na náměstí. V dalších dnech prezident zamíří do Milovic na Nymbursku, Dobrovice na Mladoboleslavsku, na čáslavské letiště a do Brandýsa nad Labem u Prahy.

Zemanova prezidentská návštěva středních Čech se koná podruhé, poprvé byl jako prezident na oficiální návštěvě v kraji předloni v říjnu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…