Zeman promluvil o budoucnosti armády. Tanků už prý tolik nepotřebujeme

21.09.2014 15:48

Prezident Miloš Zeman dnes řekl na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR v Mošnově na Novojičínsku, že nová generace zbraní české armády bude určitě zahrnovat bezpilotní letouny. Řekl také, že je rád, že má armáda nadzvukové letectvo.

Zeman promluvil o budoucnosti armády. Tanků už prý tolik nepotřebujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal členy Sdružení zahraničních vojáků druhé světové války. Při proslovu zdůraznil potřebu hrdinů v dnešní době

Prezident připomněl, že na summitu NATO říkal ve svém projevu, že potřebujeme méně tanků a více dronů, tedy bezpilotních letadel. „Zdá se, že nová generace zbraní bude určitě zahrnovat mimo jiné i ty bezpilotní letouny. Zatímco pokud jde o tanky, tak s těmi se proti teroristům z Islámského státu dá bojovat dost těžko," řekl Zeman.

Je podle něj dobře, že česká armáda má nadzvukové letectvo, i když někteří lidé proti tomu protestovali. Uvedl, že kromě Islandu a Lucemburska by ČR byla jedinou zemí bez nadzvukových letadel. „Určitá chyba, o které všichni víte, byla, že jsme si předtím vesele pořídili 72 podzvukových bitevníků L-159 a pak nevěděli, co s nimi, a vyhodili jsme za to desítky, doslova desítky miliard. Takže jsem rád, že máme gripeny. A pokud jde o ty L-stopadesátdevítky, snad je alespoň někam prodáme," řekl prezident.

Také dnes na letiště do Mošnova dorazily tisíce lidí. Podle odhadů je ale dnešní návštěvnost Dnů NATO menší než v sobotu, kdy tam přišlo 140.000 diváků. Ani dopravní komplikace dnes nebyly tak veliké jako v sobotu, kdy lidé v několikakilometrových kolonách aut čekali i čtyři hodiny. Dnes se podle operátorů speciální policejní linky čekalo maximálně řádově v desítkách minut.

Pro návštěvníky je připravena řada atraktivních dynamických i statických ukázek. Na největší akci svého druhu ve střední Evropě představuje vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky 16 zemí. Speciální partnerskou zemí je Polsko, které tak v Mošnově prezentuje široké spektrum svých složek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…