Zeman prý Sobotku pěkně vypeče. A zase zneklidní právníky. Bude to třeskuté

04.05.2017 6:50

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hrál oznámením demise vlády vabank. A zatím to vypadá, že jemu osobně se příliš nevyplatil. Spekuluje se totiž o tom, že prezident Miloš Zeman poruší ústavní zvyklosti a dnes přijme jen jeho demisi, nikoliv celé vlády. Zároveň se také spekuluje o novém předsedovi vlády – ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). Píší dnešní deníky.

Zeman prý Sobotku pěkně vypeče. A zase zneklidní právníky. Bude to třeskuté
Foto: Archiv PL
Popisek: Rozhovor s Andrejem Babišem

O tom, že Zeman chce přijmout jen Sobotkovu demisi, nikoliv celé vlády, informuje Právo. Jak to skutečně dopadne, se ukáže dnes krátce po 15. hodině, kdy se premiér s prezidentem setká. Není však jasné, zda skutečně premiér předá demisi, ministr Zaorálek včera uvedl, že s ním Sobotka jde pouze pohovořit a demisi předá až v polovině května. Případně, že demise bude podána, ale s odloženou účinností. 

Prezident vychází z Ústavy, která dle jeho názoru mluví jednoznačně. Premiér podává demisi za sebe, nikoliv za celou vládu. To bylo jen ústavní zvyklostí. A Zeman chce naplnit Ústavu. 

Zemanovi pak nahrává i fakt, že například ministři za hnutí ANO demisi odmítají. „My jako ministři ANO demisi podávat nebudeme,“ nechal se slyšet ministr životního prostředí Richard Brabec.

Anketa

Chcete, aby byly předčasné volby?

20%
80%
hlasovalo: 7333 lidí

A spekuluje se tak o tom, kdo by mohl být novým premiérem. Lidovci by totiž také rádi vládli dále, jen bez Sobotky i předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. A v této souvislosti se hovoří o Zaorálkovi, byť premiér navrhl ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten je však nepřijatelný pro Babiše, jenž i sám osobně odmítá z vlády odejít. I když se spekuluje, že náhradu za sebe má – náměstkyni Alenu Schillerovou, jež by po něm mohla resort převzít. 

A kdo by převzal po Zaorálkovi ministerstvo zahraničních věcí? Podle deníku Právo se spekuluje o ministru obrany Martinu Stropnickém, což prý však hnutí ANO odmítá. 
 
Zaorálek na spekulace reagoval opatrně. „Tady přece nezáleží na tom, o čem se mluví a co si kdo přeje,“ řekl MF Dnes. Po podání demise je podle něj řešení v rukách prezidenta. „Na něm bude záležet, jaký postup zvolí a koho osloví,“ dodal.
 
Premiér Bohuslav Sobotka o demisi rozhodl sám. A to je mu právě mnohými ve vedení sociální demokracie vyčítáno. Podle všeho informoval jen Lubomíra Zaorálka, a to krátce před oznámením. I tak mu napsal tajemnou SMS. Že volí cestu kamikadze.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…