Zeman prý možná bude vetovat zákon proti Babišovi

10.12.2016 7:41

Prezident Miloš Zeman si nechal zpracovat analýzy, na základě nichž vrátí Poslanecké sněmovně zákon o střetu zájmů, a chystá se také obrátit na Ústavní soud. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Zeman prý  možná bude vetovat zákon proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Poukazují na to, že ještě na konci září prezident Miloš Zeman říkal, že zákon o střetu zájmů nebude vetovat, poněvadž by to bylo jen symbolické. To proto, že i po vrácení Senátu se našla ústavní většina poslanců, kteří omezení přístupu ministrů k dotacím a do zakázek podporují.

Už to ale neplatí a prezident není tak jednoznačně rozhodnutý dát pod novelu svůj podpis.

„Pan prezident vyhodnocuje jednotlivá stanoviska. Až se rozhodne, závěr zveřejníme. Kdy to bude, záleží jedině na panu prezidentovi,“ sdělil LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

To poslední ale podle listu není tak docela pravda, lhůtu omezují zákonné termíny. Sněmovna zákon Zemanovi postoupila 5. prosince a od té chvíle má patnáct dnů na to, aby normu případně vetoval. Poslanci se pak mohou k hlasování dostat zase až deset dnů poté, co jim zdůvodnění prezidentského veta přijde zpátky.

Jestli se Zeman rozhodne zasáhnout do osudu zákona, jemuž se začalo přezdívat „lex Babiš“, musí svůj verdikt dolní komoře oznámit nejpozději 20. prosince. A z toho plyne, že kdyby poslanci chtěli, aby nový rok přivítal lex Babiš už jako součást Sbírky zákonů, museli by se sejít na mimořádné schůzi datované na silvestra. Pravděpodobnější ale je, že by to bylo až na té řádné lednové.

Podle informací LN si nechal Zeman zpracovat analýzy, na základě nichž vrátí Poslanecké sněmovně zákon se svým nesouhlasem, a chystá se také obrátit na Ústavní soud.

Zákon, aspoň v současné době, dopadá nejtvrději právě na Andreje Babiše, předsedu hnutí ANO, ministra financí, majitele holdingu Agrofert, kam spadají i Lidové noviny. Patnáct dnů poté, co se norma objeví ve Sbírce zákonů, ztratí všechny firmy v koncernu možnost dostávat od státu nenárokové dotace a zakázky. Po příštích volbách pak také bude všem budoucím členům vlády zapovězeno, aby měli jakýkoli podíl v jakékoli společnosti, která vydává tištěná periodika či provozuje televizní nebo rozhlasové vysílání (internetových médií se zákaz netýká).

Babiš i další členové hnutí ANO si opakovaně stěžovali, že takové omezení je protiústavní, a dodávali, že s dalšími kroky počkají na to, co udělá prezident.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …