Zeman prý na zahraničních cestách prolétal 24 milionů

22.08.2016 8:24

24 milionů korun prolétal na cestách do zahraničí za dobu od svého nástupu do funkce prezident Miloš Zeman. Informovala o tom pondělní Mladá fronta Dnes.

Zeman prý na zahraničních cestách prolétal 24 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk ze zámku v Lánech

Od svého nástupu do funkce podnikl prezident Miloš Zeman už 39 cest do zahraničí. Tou nejdražší byla jeho první návštěva Číny v říjnu 2014. A to i přesto, že za zpáteční let z Pekingu do Prahy tenkrát nic neplatil. Na první Zemanovu cestu do Číny, z níž český prezident přivezl přísliby miliardových investic, muselo české ministerstvo obrany vypravit celkem dva armádní speciály. Doprava tak vyšla na více než 5,6 milionu korun. Tato cesta se tím stala dosud nejdražší v celém jeho funkčním období.

Prezident Zeman zavítal do říše středu ještě jednou loni v září. Armádní speciály za jeho lety do Číny tak státní rozpočet stály okolo 8,5 milionu korun. V porovnání s tím dvě výpravy do USA vyšly na 2,5 milionu korun. Milionové byly i prezidentovy cesty do Kazachstánu nebo do Spojených arabských emirátů.

První prezidentova cesta vedla v dubnu roku 2013 už tradičně na Slovensko. Od té doby následovalo dalších 38 zahraničních návštěv. Ministerstvo obrany, které státním představitelům armádní speciály na zahraniční cesty zabezpečuje, všechny jeho lety dohromady stály okolo 24 milionů korun.

Nejvíc zahraničních cest podnikla Zemanova kancelář v roce 2014, kdy navštívil celkem 16 zemí a státní rozpočet to vyšlo na 11,4 milionu korun. O rok později stálo deset prezidentských zahraničních cest celkem 10,2 milionu korun.

Tuto částku je možné srovnat také s výdaji na zahraniční cesty jednotlivých ministerstev. Dráž v roce 2015 vyšly pouze lety Úřadu vlády, pod který spadají premiér a dva vicepremiéři, a ministerstva průmyslu. Vypravit armádní speciály na 14 zahraničních návštěv ministra Jana Mládka totiž státní rozpočet přišlo na 10,6 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…