Zeman prý o ruském návrhu udělit mu Nobelovu cenu za mír nevěděl

26.04.2014 13:01

Prezident Miloš Zeman nevěděl, že jej ruský akademik Sergej Komkov navrhl na Nobelovu cenu za mír. Hodnotit zprostředkovatelskou roli Česka v usmiřujícím dialogu Kyjeva s Moskvou lze až při dosažení konkrétních výsledků, řekl dnes Zeman novinářům. Komkov ho navrhl na prestižní ocenění za vyvážený přístup k ukrajinské krizi, napsala v pátek ruská informační agentura Regnum.

Zeman prý o ruském návrhu udělit mu Nobelovu cenu za mír nevěděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„S tímto návrhem jsem se neseznámil a tiskový mluvčí mně o něm říkal před dvěma minutami. Za druhé, Nobelova cena míru se uděluje za konkrétní výsledky práce," řekl Zeman novinářům na pražském sjezdu odborářů.

Český prezident spolu s dalšími vysokými představiteli některých států Východního partnerství v pátek na Hradě nabídl Rusku a Ukrajině, že Praha dialog obou znesvářených zemí zprostředkuje. „Nu a teprve podle výsledků těchto služeb můžeme hodnotit práci nejenom moji, ale každého z členů této mise," uvedl Zeman.

Komkov, který je mimo jiné předsedou Ruského fondu pro vzdělávání, podle agentury Regnum norskému výboru pro udělování Nobelových cen Zemana navrhl na udělení ceny v roce 2015. Prohlásil, že tato nominace je spojena s „rozumnou a vyváženou politikou" českého prezidenta ve vztahu k událostem na Ukrajině.

Komkovovi se především líbí, že Miloš Zeman podle něj podpořil pozici Ruska v otázce Krymu, když „prohlásil, že jedině Ruská federace je s to zajistit skutečná občanská práva obyvatelstva Krymského poloostrova". Oceňuje také, že český prezident prý řekl, že Krym byl vždy nedílnou součástí Ruska a Ukrajině ho nesmyslně daroval Nikita Chruščov.

Agentura Regnum připomněla, že Komkov patřil k iniciátorům navržení ruského prezidenta Vladimira Putina na letošní Nobelovu cenu za mír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…