Zeman prý škodí i na dovolené. Sepsal Jiří Pehe

10.07.2020 21:56

„Jsou-li některá z pravidel pro výkon prezidentské funkce u nás formulována v Ústavě i dalších zákonech natolik nejasně, že je prezident, který se vyznačuje pohrdáním pro nepsaná pravidla i ducha Ústavy, může ohýbat nebo obcházet, měl by parlament s pomocí ústavních expertů zjednat nápravu,“ tvrdí politolog a komentátor Jiří Pehe o prezidentské funkci a jejím naplňování aktuální hlavou státu Milošem Zemanem. Při jmenování Zemanových počinů to řekl ve svém komentáři pro Český rozhlas.

Zeman prý škodí i na dovolené. Sepsal Jiří Pehe
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Politolog, spisovatel a komentátor Jiří Pehe.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
Pehe zmínil, že odchodem prezidenta na dovolenou se spustily ironické komentáře, jež dávají znát narážky na pracovní režim hlavy státu. „Na zámku (Zeman) pobývá už delší dobu v režimu, který se jen těžko dá nazvat pracovním výkonem na plný úvazek,“ komentuje Pehe.

„Mnohem závažnější než to, jak moc tomuto prezidentovi dovolí jeho zdraví pracovat, je ale bohužel výčet kontroverzí, které před odchodem na dovolenou stihl způsobit. Stává se z toho už jakási tradice,“ pokračoval komentátor. Vzpomenul zejména na loňskou vládní krizi, kdy dění v českých médiích určovala otázka ohledně setrvání koalice po veletoči s postem ministra kultury.
 
Vše právě odstartovalo před Zemanovou dovolenou, kdy odmítl odvolat ministra kultury Antonína Staňka, načež se několikrát skloňovalo jméno Michala Šmardy. I přesto, že mu byly víceméně nakloněny obě vládní strany a vypadalo to na zažehnání krize, Zeman jej odmítl jmenovat.

„Senát schválil v září minulého roku podání ústavní žaloby na Zemana i kvůli prezidentovým ústavním přešlapům staršího data, jenže Sněmovna nakonec ústavní žalobu nepodpořila. Zeman tedy fakticky dostal zelenou kupit další kontroverze při výkonu své funkce,“ komentuje Pehe následné dění.

Vzpomenul též na setkání poradců v Lánech, kde se i v době nejsilnějších opatření proti šíření koronaviru hodovalo, či nechvalně proslulou zabijačku kancléře Vratislava Mynáře.

Těsně před počátkem dovolené Zeman utrpěl dvojicí proher u soudů. Ty mu nařídily jmenovat profesorem Ivana Ošťádala, kterého odmítá jmenovat již několik let, a skrze Ministerstvo financí, zastupující stát, se omluvit za výroky o Ferdinandu Peroutkovi. „Nebyl by to Zeman, aby místo toho, aby udělal, co po něm tyto pravomocné rozsudky žádají, nenechal svoje právníky napadnout rozsudky s pomocí kasačních stížností u nejvyšších soudních instancí,“ pouští se do prezidenta Pehe.

Zkritizoval posléze hlavu státu i za výrok, že heslo „Black Lives Matter“ je rasistické a za záštitu „kontroverznímu Vlasteneckému setkání“, na němž na zámečku Příčovy budou opět debatovat představitelé – jak pravil Pehe – „radikálních nacionalistických skupin“.

V narážce na výčet Zemanových kontroverzí nabízí, aby se ujasnila pravidla pro výkon prezidentské funkce. „Odbývání prezidentských excesů tím, že prezident je prostě takový, jaký je, a nic s tím nenaděláme, české demokracii nijak neprospívá,“ myslí s Pehei.

Celý komentář si můžete poslechnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…