Zeman prý v Číně zpochybnil české tajné služby. Si Ťin-pching ho měl chválit

24.12.2019 8:54

Server Deníkn.cz se vrací k jednání prezidenta Miloše Zemana s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle zjištění serveru Zeman zpochybňoval české tajné služby a čínský prezident jej chválil za podporu Huawei.

Zeman prý v Číně zpochybnil české tajné služby. Si Ťin-pching ho měl chválit
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Zeman ve sněmovně komentuje státní rozpočet

Kromě toho, že Zeman mimo jiné na začátku schůzky uvedl, že nenavštívil žádnou jinou zemi tolikrát jako Čínu a Si Ťin-pching jej označil jako přítele, řešila především společnost Huawei. Ta si stěžovala na to, že má ztíženou pozici v Česku budovat síť nové generace 5G. Důvodem je varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před jejími technologiemi.

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí

Čínský prezident v té souvislosti pochválil prezidenta Miloše Zemana za jeho slova, poděkoval za podporu a vyjádřil souhlas s tím, že jde o nekalý konkurenční boj. Čínský prezident v té souvislosti hovořil také o filmu Já, Tonya o krasobruslařce Tonye Hardingové, která se podílela na přípravě fyzického útoku na svou soupeřku. Podle čínské hlavy státu použila „nekalé praktiky“, obdobné těm, jaké dnes používají konkurenti Huawei. 

Zeman se v Číně sešel také s ředitelem Huawei Žen Čeng-fejem. Zde zpochybnil práci českých bezpečnostních složek a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, píše server. 

„Miloš Zeman nemůže brát varování tajných služeb vážně, protože doposud nepředložily žádné konkrétní důkazy. Miloš Zeman má skeptický pohled i vůči dalším zemím tzv. Five Eyes (anglofonní aliance zpravodajských služeb Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA, pozn. red.), které vedou obchodní válku proti Huawei,“ přináší server část zápisu ze schůzky. 

Té se měli mimo jiné zúčastnit i prezidentův poradce Martin Nejedlý a také exministr Jaroslav Tvrdík.

„Jako apolitický úřad politické výroky zásadně nekomentujeme. Naším posláním je ochrana kybernetické bezpečnosti České republiky,“ podotkl k celé věci mluvčí NÚKIBu Radek Holý. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…