Zeman prý získává Sobotkovy ministry. Pomalu a nepozorovaně...

11.07.2014 7:18

Prezident Miloš Zeman hlasitě podpořil ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou v jejím boji se svým náměstkem Pavlem Šternem. Ten musel nakonec svůj post opustit. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že na uvolněné místo má čtyři kandidáty. Nejspíš mezi nimi ale není jeden z uchazečů, sociální demokrat Ivo Gottwald. Řada momentů jej totiž spojuje se Zemanem. A jeho přílišného vlivu se prý v ČSSD bojí.

Zeman prý získává Sobotkovy ministry. Pomalu a nepozorovaně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Podle Lidových novin si o uvolněné místo náměstka ministryně Válkové řekl sociální demokrat Ivo Gottwald, současný náměstek generálního ředitele Vězeňské služby. Ačkoli je Gottwald členem ČSSD, řada momentů jej podle deníku spojuje s prezidentem Zemanem.

Pracoval například jako tajemník čestného předsedy strany Valtra Komárka, který vedl před sametovou revolucí Prognostický ústav, v němž pracoval Zeman. To ale podle LN není jediné pojítko. V éře úřednické vlády Jiřího Rusnoka, kterou Zeman prosadil, vedl Gottwald sekretariát ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ta je jednou z poradců, s nimiž prezident projednává své plány.

Gottwaldovy šance na získání uvolněného postu jsou prý velmi nízké. „Premiér nosí v hlavě jedno jméno, ale Gottwald to není. On je totiž víc zemanovec než sociální demokrat. Příští týden o něm bude jednat s partnery,” uvedl pro LN důvěryhodný zdroj z Lidového domu.

Helena Válková patřila už před vznikem vlády mezi Zemanovy favority. Veřejně vyzdvihl její práci, když kritizoval dva ministerské kandidáty sociální demokracie Milana Chovance a Jana Mládka. Prezident ministryni podržel i později, když se rozhodla odvolat řadu svých podřízených. „Pokud tento náměstek na něj dokonce podá trestní oznámení, tak je téměř povinnost ministra ho odvolat,” citují LN Zemanova slova.

Ministryně Válková není jediná v Zemanově minitýmu

Ministryně Válková prý ale není jediným koněm prezidenta, který po totálním propadu SPO nasadil novou taktiku a snaží se prý naleptávat hnutí ANO. Dlouhé měsíce Zeman krouží podle LN kolem ministra dopravy Antonína Prachaře. „Právě bývalý viceprezident Sdružení Česmad Bohemia a člen hnutí ANO je patrně dalším adeptem na členství v Zemanově vládním minitýmu,” píše list.

Tvrzení dokazuje v obratu ministra v postoji ke stavbě kanálu Dunaj-Odra-Labe. Zatímco ještě na jaře se k němu stavěl skepticky, nyní prý jeho resort chystá vypsat soutěž na studii za několik milionů, která by výstavbu díla posoudila po technické, ekonomické i environmentální stránce.

Zajímavé je podle deníku to, že odštěpování Babišových lidí k Zemanovi netrápí premiéra Sobotku. Ten v posledních dnech pochválil jak resort dopravy, tak i Ministerstvo spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…