Zeman řekl Deníku, že svého kancléře kvůli nákupu vily neodvolá

10.01.2015 6:30

Prezident Miloš Zeman neodvolá svého kancléře Vratislava Mynáře kvůli nákupu vily ve Strašnicích za 5,5 milionu korun. Mynář mu původ peněz uspokojivě vysvětlil. Objekt prý navíc potřebuje rekonstrukci až za 15 milionů korun, nebyl tedy koupen pod cenou. Zeman to řekl Deníku.

Zeman řekl Deníku, že svého kancléře kvůli nákupu vily neodvolá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v doprovodu s Vratislavem Mynářem

Mynář podle Zemana na koupi domu použil peníze, které získal z prodeje svého podílu ve firmě se 600 zaměstnanci. Zůstane tak ve funkci minimálně do doby, než Národní bezpečnostní úřad rozhodne o jeho bezpečnostní prověrce. „Kdyby mi nezdůvodnil finanční zdroje, které použil na zakoupení tohoto hnízdečka lásky, tak by jeho kariéra v mé kanceláři skončila podstatně dříve, než by Národní bezpečnostní úřad uzavřel prověrku. Protože ale jeho vysvětlení považuji za relevantní, nevidím důvod, proč měnit kancléře," sdělil Deníku prezident.

Premiér Bohuslav Sobotka ani ministr financí Andrej Babiš, podle nichž kauza poškozuje úřad prezidenta, neměli podle prezidenta informace o původu peněz. „No a v případě Bohuslava Sobotky platí staré české přísloví, které říká - nemluv o provaze v domě oběšencově," podotkl prezident. Připomněl tak, že si Sobotka našetřil na svůj byt z poslaneckých náhrad.

Prověřování na bezpečnostní prověrku začalo až na konci roku

Kromě nákupu vily vyvolává v případě Mynáře otázky také udělení bezpečnostní prověrky. MF Dnes v pátečním vydání uvedla, že Mynář dodal zbytek materiálů, které po něm kvůli jeho prověrce na stupeň přísně tajné požadoval NBÚ, až koncem loňska. Vlastní prověřování Mynáře tak začalo až loni na přelomu listopadu a prosince, tedy skoro rok poté, co Mynář o prověrku požádal. Zeman podle deníku o zdržení nevěděl.

Podle dřívějších spekulací médií je možné, že NBÚ kancléřovi prověrku neudělí. Údajně mohou vadit některé jeho podnikatelské kontakty. Mynář to opakovaně odmítl. Podle některých odborníků by hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat i nákup strašnické vily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…