Zeman s Babišem zařízli společnou akci Bruselu. Jde o světový dopad. Máme exkluzivní informace, jak česká ofenzíva proběhla

12.05.2018 14:20

EXKLUZIVNĚ Česká republika pomohla zablokovat unijní protiizraelské stanovisko týkající se amerického přesunu ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Podle informací serveru ParlamentníListy.cz věc řešil prezident Zeman během návštěvy Polska s premiérem Babišem.

Zeman s Babišem zařízli společnou akci Bruselu. Jde o světový dopad. Máme exkluzivní informace, jak česká ofenzíva proběhla
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman při projevu na oslavách výročí Státu Izrael

Izraelská média přišla v sobotu s informací, že Česko, Maďarsko a Rumunsko společnými silami zablokovaly vydání stanoviska Evropské unie, které se mělo ohradit proti přemístění amerického velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Informoval o tom izraelský novinář zaměřující se na diplomacii Barak Ravid na serveru Axios.com. ParlamentnímListům.cz se podařilo zjistit přesnější informace vypovídající o koordinaci celé diplomatické operace mezi prezidentem Zemanem a premiérem Babišem.

Podle důvěryhodných zdrojů redakce blízkých Pražskému hradu komunikoval Miloš Zeman během své návštěvy ve Varšavě toto téma s premiérem Andrejem Babišem, který se k žádosti prezidenta, aby Česká republika tento krok učinila, dle našich zjištění, stavěl velmi vstřícně. 

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí

„Ano, výrazně jsme tomu pomohli. Prezident hned začal konat a celou dobu probíhala výměna informací mezi ním a premiérem. Hrad a vláda jsou v tomhle plně v souladu. Ukázali jsme, že máme perfektně zkoordinovanou zahraniční politiku,“ řekl redakci zdroj dobře obeznámený s děním na Hradě. Prý to ukazuje na skvělou spolupráci mezi prezidentem a premiérem.

Miloš Zeman se k přesunu ambasád z Tel Avivu do Jeruzaléma včetně té české staví dlouhodobě pozitivně a dokonce byl prvním západním státníkem, který takový krok otevřeně navrhl. Poprvé o tom Zeman hovořil při své návštěvě Izraele na podzim 2013. 

Později se stejným záměrem přišel americký prezident Donald Trump, který dokázal plán dovést až k realizaci, Spojené státy své velvyslanectví v Jeruzalémě otevřou za pár dnů.

Zjištění ParlamentníchListů.cz o diplomatickém zásahu České republiky do záměru Evropské unie potvrdil na základě dotazu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„Mohu potvrdit, že tuto otázku pan prezident řešil s panem premiérem a mohu též potvrdit, že komunikace byla nesmírně vstřícná a s pozitivním výsledkem,“ sdělil redakci Ovčáček.

Česká republika má v plánu v Jeruzalémě do konce roku otevřít České centrum a sílí tlak veřejnosti, politiků i občanských iniciativ, aby země přesunula i celou ambasádu. Vznikla dokonce petice, která tuto myšlenku podporuje. Podpis pod ní už připojila řada významných osobností, kupříkladu slavný kardiochirurg Jan Pirk.

Ukázkou excelentních vztahů mezi Českem a Izraelem byla nedávná oslava 70. výročí vzniku Státu Izrael, která se odehrála ve Španělském sále Pražského hradu. Prezident Zeman tam v projevu zdůraznil, že jde o historicky první oslavu jiného státu v sídle českého prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…