Zeman s kolegy prezidenty z V4 na summitu v Maďarsku debatuje o posílení bezpečnosti

13.10.2017 19:22

Dvě plenární jednání mají za sebou prezidenti zemí Visegrádské čtyřky v rámci dvoudenního summitu v jihomaďarském Szeskzárdu. Tématem druhého zasedání bylo ekologické zacházení s odpady, uvedla polská agentura PAP. Dnes zahájená vrcholná schůzka skončí v sobotu odpoledne, připomíná ČTK.

Zeman s kolegy prezidenty z V4 na summitu v Maďarsku debatuje o posílení bezpečnosti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidenti České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska dosud hovořili mimo jiné o konceptu cirkulární ekonomiky, který prosazuje Evropská komise. Cirkulární ekonomika je označení systému odpadového hospodářství, v němž se maximum použitých materiálů vrací do výrobního procesu a minimum jich končí na skládkách. Lídři Visegrádu se dnes zabývali například otázkou, jak může stát motivovat firmy k ekologičtějšímu provozu.

Předmětem diskusí v Szekszárdu má být také situace zemí na západě Balkánu a perspektiva jejich evropské integrace nebo ekonomická konkurenceschopnost visegrádských států. Podle úřadu maďarského prezidenta se rokování dotknou také možností spolupráce v oblasti bezpečnostní politiky a informačních technologií.

Své středoevropské protějšky do Szekszárdu pozval maďarský prezident János Áder, jehož země momentálně předsedá Visegrádské čtyřce. Český prezident Miloš Zeman, slovenský prezident Andrej Kiska, polský prezident Andrzej Duda a János Áder se v této sestavě sešli už dvakrát, naposledy v loňském roce 14. a 15. října v Polsku. Hlavním tématem tehdejší schůzky byla energetická bezpečnost zemí střední Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…